Észak-Korea fegyverszállítással segítheti az oroszokat

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok határozottan elítélte, hogy Észak-Korea fegyvereket és katonai felszereléseket szállít Oroszországnak. A reuters beszámolója szerint nevezett országok közös közleményt adtak ki a témában, amely szerint megerősítették, hogy több fegyverszállítás is történt. A beszámoló szerint konténereket szállító hajók mozogtak a két ország kikötői között.

Oroszország és Észak-Korea ugyanakkor tagadta, hogy történt volna ilyen transzfer, és hogy észak-koreai katonai felszerelést használnának az Ukrajna elleni háborúban.

Bár a szállítmányok tartalmáról nincsenek bizonyítékok, a jelentések szerint a konténereket később az ukrán határ közelében lévő orosz hadianyag-tárolókba szállították. Észak-Korea cserébe katonai segítséget kér Oroszországtól saját képességeinek fejlesztése érdekében.

„A fegyverszállítások jelentősen megnövelik az orosz agresszió okozta emberveszteséget” – olvasható a három ország külügyminiszterének közleményében. Ebben hangsúlyozzák, hogy az Észak-Koreával folytatott fegyvertranzakciók sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is, amelyeket Moszkva is megszavazott.

A két ország közötti katonai együttműködést Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun szeptemberi találkozója után élénkült meg.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/26/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-2023-oktober-26/#eszak-korea-fegyverszallitassal-segitheti-az-oroszokat

Részvény: