Enyhülni látszik az inflációs nyomás az euróövezetben

Az inflációs ráta az euróövezetben valószínűleg még évekig az Európai Központi Bank által kitűzött cél felett marad, gazdaságkutatók inflációs várakozásai azonban hosszú idő óta először érezhetően enyhültek a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet szombaton publikált felmérése alapján.

Frank Brückbauer, a ZEW pénzpiaci szakértője szerint trendfordulat következett be. „2023 májusában nem emelkedtek először a pénzpiaci szakértők inflációs várakozásai, most pedig, augusztusban már érezhetően csökkentek is.” Az inflációs várakozások azonban továbbra is magas szinten vannak – idézi az MTI Brückbauert, aki azt is megjegyezte, hogy az euróövezetben az inflációs ráta valószínűleg legalább 2025-ig jóval az EKB két százalékos célja felett marad.

A ZEW 125 pénzügyi szakértő bevonásával készített felmérése szerint a pénzpiaci szakértők 2023-ra, 2024-re és 2025-re átlagosan 5,5 százalékos, 3,3 százalékos és 2,5 százalékos inflációs rátát várnak. A májusban készített hasonló felmérésbe még magasabb, 5,8 százalékos és 3,7 százalékos inflációt jeleztek előre az idei és a következő évre a pénzpiaci szakértők.

A ZEW felmérése pesszimistább eredményt hozott az EKB várakozásainál. Az EKB az idei évre 5,4 százalékos euróövezeti inflációval számol. Brückbauer szerint az euróövezetben a bérek emelkedése továbbra is erőteljes inflációs hatást fejt ki, a gazdaság gyenge teljesítménye viszont fékezi azt.

Még nálunk a legmagasabb az infláció, de már nem sokáig
Még élen állunk az európai uniós inflációs sorban, azonban a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy ez a kiugró első helyezés akár pár hónapon belül megszűnhet.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/inflacio-zew-felmeres-euroovezet.776029.html

Részvény: