ENSZ: a mai napon az utolsó hajó is elhagyja az ukrán kikötőket

Az ENSZ szóvivője szerint ma hagyja el az utolsó hajó az ukrán kikötőket a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében. A hajó egy nappal azelőtt indul útnak, hogy a gabona- és műtrágya biztonságos tengeri exportját garantáló egyezmény lejár – írja a Guardian.

A háború előtt Ukrajna havonta mintegy 5 millió tonna gabonát exportált, melynek túlnyomó része, mintegy 90 százaléka a Fekete-tengeri kikötőkön, például Odesszán keresztül jutott el a világpiacra. A háború elején az oroszok blokád alá vonták a fekete-tengeri kikötőket, márciusra az itt áthaladó gabona- és olajos növények exportja a nullára esett. A 2021-es évből rekord mennyiségű termés rekedt a silókban, így a globális élelmezésbiztonság pillanatok alatt veszélybe került. Ahogy az ukrán gazdaság is, hiszen az ország gabonatermésének mintegy 75 százalékát exportálja, bevételeinek 20 százaléka pedig a mezőgazdasági termékek értékesítéséből származik.

Tavaly júliusban a harcoló felek – az ENSZ és Törökország mediálásával – részben helyreállították az ukrán tengeri agrárexportot. A megállapodást tavaly novemberben további 120 nappal meghosszabbították, majd idén márciusban ismét meg kellett újítani. Ekkor változatlan feltételek mellett hatvan nappal meghosszabbították az egyezményt, amely május 18-án ismét lejár.

Ez év márciusáig 800 élelmiszerrel megrakodott hajó futott ki három ukrán kikötőből: Csornomorszkból, Odesszából és Juzsnijból/Pivdennijből.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/17/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-2023-majus-17/

Részvény: