Előrenyomultak az ukránok

Az ukrán erők október 24-én folytatták az ellentámadást Kelet- és Dél-Ukrajnában: Bahmuttól délre és Zaporizzsja megye nyugati részén nyomultak előre, olvasható az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete mai jelentésében. Az október 23-án közzétett, geolokációval hitelesített felvételek szerint az ukrán erők Andrijivka falutól keletre tudtak területet nyerni (Bahmuttól 10 km-re délnyugatra). Andrijivka egy nagyon pici, alig százfős falu Donyeck megyében. Október 24-én közzétett, szintén geolokációval hitelesített felvételek szerint Robotinétől nyugatra tudtak valamelyest előrenyomulni az ukrán ellentámadók. Ebbe az irányba tudnák tovább építeni a sikereiket Tokmak felé, amely egy 30 ezer lakosú kisváros ugyan, de annak a sokat emlegetett, stratégiai fontosságú ellátási útvonalnak a mentén fekszik, amely a Krím szárazföldi összeköttetését biztosítja.

Az ukrán vezérkar október 24-én arról is beszámolt, hogy az ukrán erők folytatták a támadó műveleteket Bahmuttól délre, és részleges sikereket értek el Robotine közelében.

Az orosz erők október 24-én támadó hadműveleteket hajtottak végre Avdijivka közelében: a településtől északkeletre nyomultak előre. Orosz források korábban arról tájékoztattak, hogy az ukrán védelmi vonalak, beleértve az aknamezőket is, jelentősen nehezítik az orosz előrenyomulást a térségében.

Ukrajnában október közepétől, végétől beköszönt a raszputyica, amely szó szerinti fordításban „úttalanságot” jelent. Ilyenkor az Ukrajna területének mintegy 70 százalékát borító síkság olyan összefüggő mocsárvidékké változik, jó darabig ellehetetlenítve minden gyors mozgásra, gépesített hadviselésre alapozó támadó műveletet.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/25/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-2023-oktober-25/#elorenyomultak-az-ukranok

Részvény: