Elnöknők: Novák Katalin budapesti csúcstalálkozót szervez

A köztársasági elnök békéről akar beszélgetni a többi női vezetővel.

A világ összes női államfőjét meghívná Novák Katalin a Női Államfők Budapesti Csúcstalálkozójára, hogy közösen megvitassák, mit tehetnek a világ konfliktusos régióiért, a mielőbbi békéért – írta a Sándor-palota a Telex kérdésére. Válaszuk szerint az összejövetel arra is felhívná a figyelmet, hogy milyen alacsony a női vezetők aránya a világ vezetőihez képest. Jelenleg ugyanis mindössze 17 államfő nő, ez a szám pedig még annál is kevesebb, mint ahány évig az Elnöknők című színdarab szerepelt a Katona József színház repertoárjában.

A lap azután kereste meg az elnöki hivatalt, hogy Novák Katalin néhány napja egy, a Szépművészeti Múzeumban rendezett fogadáson megemlítette, az év második felében Magyarország lesz az EU soros elnöke, illetve Budapestre invitálta a világ női államfőit.

„A köztársasági elnök folyamatosan kiáll amellett, hogy több nőre van szükség a közéletben” – írta a Sándor-palota. Legutóbb erre akkor volt példa, amikor Varga Judit távozott a kormányból, így egy nő sem maradt már benne. Ezt leszámítva nehéz lenne Novák Katalint a női egyenlőség bajnokaként beállítani, nyáron egy ruandai nőjogi konferencia, a Women Deliver szervezői el is határolódtak a magyar államfőtől, miután jelenléte felháborodást váltott ki a résztvevőkből.

Még hivatalba lépése előtt, családokért felelős tárca nélküli miniszterként Novák arról beszélt, a nőknek nem kell folyton versenyezniük a férfiakkal, inkább örüljenek annak, hogy „megadatott számunkra a szeretet és a másokról való gondoskodás szépsége”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240113_Elnoknok_Novak_Katalin_budapesti_csucstalalkozot_szervez

Részvény: