Elismerte az USA, hogy tárgyalásokat folytat Moszkvával

Egy forrás szerint a tárgyalások jelenleg is zajlanak.

Jake Sullivan (képünkön), a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója bizalmas megbeszéléseket folytatott magas rangú orosz tisztviselőkkel, és megerősítette, hogy Washington és Moszkva között továbbra is nyitva állnak a kommunikációs csatornák – írja a Guardian.

A New York-i Economic Clubban hétfőn tartott rendezvényen Sullivan azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak és az ukrajnai háború által érintett minden országnak „érdekében áll” a Kremllel való kapcsolattartás. Aminek a lényegét úgy foglalta össze, hogy megpróbálták csökkenteni a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségét. Mindazonáltal Sullivan ragaszkodott ahhoz, hogy a tisztviselők „tisztában vannak azzal, hogy kivel van dolgunk”, és elmondta a jelenlévőknek, hogy az Egyesült Államoknak „kötelessége az elszámoltatásra törekedni”, és ígéretet tett arra, hogy nemzetközi partnerekkel együttműködve „felelősségre vonják az Ukrajnában elkövetett súlyos és groteszk háborús bűnök elkövetőit azért, amit tettek”.

A Fehér Ház, amely eddig ügyelt arra, hogy ukrán részvétel nélkül ne tegyen diplomáciai lépéseket Ukrajnával kapcsolatban, nem cáfolta a tárgyalásokat.

Sullivan mindezekről azt követően beszélt, hogy a Wall Street Journal a múlt héten megírta, hogy az amerikai nemzetbiztonsági kormánytisztviselő tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadóival azzal a céllal, hogy csökkentsék az ukrajnai háború nukleáris konfliktussá való eszkalálódásának kockázatát. A lap szerint Sulliuvan az elmúlt hónapokban bizalmas beszélgetéseket folytatott Jurij Usakovval, a Kreml tanácsadójával és Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával, Sullivan kollégájával, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra.

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre később elmondta, hogy fenntartják maguknak a jogot arra, hogy kapcsolatba léphessenek Moszkvával az USA-t érintő kérdésekben. Ez több alkalommal is megtörtént az elmúlt hónapok során és ezen egyeztetések alatt a hangsúly a kockázatcsökkentésen és az amerikai-orosz kapcsolatokon volt.

Egy másik, névtelenül nyilatkozó forrás azonban a Reutersnek azt mondta, hogy a tárgyalások most is folyamatban vannak.

Ugyanakkor kérdéses, hogy mennyit használt a két ország közötti kapcsolatoknak Jevgenyij Prigozsin hétfői bejelentése, miszerint a Wagner-vezér korábban is beavatkozott az amerikai választásokba és eztán is terveiben áll ilyesmit tenni.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221108_Jake_Sullivan_haboru_targyalasok_Moszkva_elismeres

Részvény: