Elhunyt Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnök

A Hajrá Olaszország párt alapítója, Olaszország korábbi kormányfője, Silvio Berlusconi elhunyt. A politikusról egy ideje már lehetett tudni, hogy leukémiával küzd, állapotát azonban nem tartották akutnak.

A milánói San Raffaele kórházban, 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi – adta hírül a Corriere della Sera.

Az olasz politikus hosszú ideje betegeskedett már, legutóbb május 19-én mehetett haza a kórházból, miután egy tüdőfertőzés miatt 45 napig bent kellett maradnia. Korábban leukémiát diagnosztizáltak nála, és áprilisban légzési nehézségekkel tartották kórházban.

Az egészségügyi szakértők arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy a probléma nem akut, és egy ideje fennáll már.

Múlt hét végén aztán ismét bejelentette Silvio Berlusconi szóvivője, hogy ismét kórházba kellett mennie a politikusnak. Pénteken került be a San Raffaelébe.

Silvio Berlusconi három alkalommal volt Olaszország miniszterelnöke, és pártja, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) jelenleg is a kormányzó koalíció része.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes közleményben erősítette meg a hírt, amelyben kiemelte, kollégája „nagyszerű ember és nagyszerű olasz” volt.

Érzelmes búcsút vett Guido Crosetto védelmi miniszter is:

Hatalmas, nagy bánat ez. Borzasztó űrt hagy maga után, nagyszerű ember volt. Egy korszak most véget ért. Nagyon kedveltem őt. Viszlát Silvio.
– írta közösségi oldalán.

Igazi botrányhős volt
Azon túl, hogy Silvio Berlusconi volt a háború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, számos egyéb szerepkörben is ismerte őt az egész világ:

ingatlanfejlesztőként, akinek a jobbkezét hét év börtönre ítélték a maffiával való kapcsolatai miatt;
médiaforradalmárként, aki bevezette a kereskedelmi televíziózást Olaszországban;
az A.C. Milan olasz fociklub tulajdonosaként;
adócsalásért elítélt iparmágnásként;
nem utolsósorban pedig prostituáltakkal kapcsolatos szexbotrányairól elhíresült politikusként.
Nem riadt vissza a trágár humortól, ahogy az etikai és jogi szabályok áthágásától sem.

Televíziós birodalmát is az olasz törvények egyik kiskapujára alapozva építette fel. Azzal kerülte meg az országos hálózat létrehozására vonatkozó tilalmat, hogy felvásárolta a helyi televízióállomásokat, és mindegyiket ugyanazokkal a műsorokkal működtette.

Bíróság előtt minimum 36 alkalommal állt, vádolták például hamis könyveléssel, de bírók megvesztegetésével is. Több alkalommal is annak köszönhetően úszta meg a büntetést, hogy kormánya lerövidítette az elévülési időt, vagy egyéb törvénymódosítást eszközölt.

Mint kiderült, Giorgia Meloni miniszterelnök is tartotta a lelket koalíciós partnerében előző kórházi tartózkodása alatt. A kormányfőnek azonban a mindennapokban sokszor meggyűlt a baja a Hajrá Olaszország élén álló politikus nyilatkozatainak kezelésével. Februárban például azzal került a címlapokra Silvio Berlusconi, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt hibáztatta az oroszok inváziójáért. Kijelentette, Giorgia Meloni helyében nem biztos, hogy elment volna személyesen egyeztetni a kijevi államfővel, de szidta Joe Biden amerikai elnököt is azért, amiért anyagi és fegyveres segítséget nyújt Ukrajnának.

Korábban pedig azzal borzolta a kedélyeket, hogy elmesélte, Vlagyimir Putyin orosz elnök „kedves levéllel” és vodkával köszöntötte a születésnapján.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/elhunyt-silvio-berlusconi-egykori-olasz-miniszterelnok.772521.html

Részvény: