Elfogadták az EU-ban a migrációs reformot: vagy befogadni, vagy fizetni kell

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa a Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformját, amely a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le – jelentette be Maria Malmer Stenergard, a soros EU-elnök Svédország migrációs ügyekért felelős minisztere csütörtökön Luxembourgban. A mechanizmus lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül.

Az új rendszer szerint egy tagállam befogadhat egy meghatározott számú menekültet, vagy e helyett fizethet szolidaritási hozzájárulást, menekültenként 20 000 eurót. Az EU ilyen módszerrel évi 30 000 menekültet osztana szét a tagállamok között. Míg a legtöbb politikus hangsúlyozta, az anyagi hozzájárulás és a menekültek fizikális befogadása teljesen egyenértékűek, a lengyel kormány a megfizetendő pénzösszeget inkább „büntetésnek” tartotta, amit azon tagországokra vetnek ki, akik nem fogadnak be menekülteket – írja az Eurologus.

Orbán Viktor Facebook oldalán kommentálta a döntést:

Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból

– írta a miniszterelnök.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/09/migracios-reform-eu-kotelezo-befogadas/

Részvény: