Élesedik a helyzet Avgyijivkánál

Nagyszabású támadást készít elő Avgyijivkánál az orosz hadsereg, írja az amerikai székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War – ISW). Ez lehet a harmadik nagyobb támadássorozat a város ellen.

A háború előtt 32 ezres lakosú, kelet-ukrajnai település a fronton közelében, egy stratégiailag fontos zsebben fekszik, nem messze Donyeck várostól. Három oldalról ellenséges állások vesznek körbe: az orosz erők célja vélhetően az, hogy az ukrán védők körül egy katlant hozzon létre.

Az orosz csapatok november 3-án előrenyomultak Avgyijivkában, és fontos pozíciókat szereztek a város északi szárnyán. Geolokációval hitelesített felvételek szerint az orosz csapatok Krasznohorivkától délnyugatra, az Avgyijivkától négy kilométerre, északra húzódó vasútvonalig jutottak.

Az ukrán katonai vezetés szerint csapataik ellenállnak: idáig 17 orosz támadást vertek vissza az Avgyijivka közelében fekvő településeken. Később Olekszandr Stupun, a déli ukrán erők katonai szóvivője elmondta: Avgyijivka közelében nincsenek aktív harci cselekmények, de az ott állomásozó csapatok arra számítanak, hogy súlyosbodni fog a helyzet.

Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője arról számolt be, hogy az oroszok hevesen bombázzák az ukrán állásokat, a várostól északra és délre pedig már gyalogsági harcok dúlnak.

A jellemzően jól értesült orosz katonai bloggerek úgy tudják, a várostól északra fekvő kokszgyárban és több külvárosban tűzharc zajlik. Ukrán katonai megfigyelők szerint az orosz hadsereg eközben vihartempóban épít erődítményeket a hátországban, hogy minél gyorsabban be tudjanak vonni tartalékosokat az avgyijivkai harcokba.

Forrás:(Ukrajinszka Pravda)

Részvény: