Eldőlt, NAÜ-küldöttség megy a zaporizzsjai atomerőműbe

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség küldöttséget küld az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműbe. Erről az ügynökség főigazgatója egyeztett meg az ukrán külügyminiszterrel.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) elfogadta Ukrajna meghívását, hogy küldöttséget vezessen a zaporizzsjai atomerőműbe – közölte Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

“Hangsúlyoztam a misszió sürgősségét az oroszországi ellenségeskedések okozta nukleáris biztonsági fenyegetések kezelése érdekében” – tette hozzá Kuleba a Guardian híre szerint.

Kuleba Twitter-bejegyzésében számolt be a NAÜ főigazgatójával, Rafael Mariano Grossival folytatott telefonbeszélgetéséről, de részleteket nem közölt, így

egyelőre nem tudni, mikor érkezhet a NAÜ-küldöttség.

Az oroszok által megszállt, de ukrán személyzet által működtetett atomerőművet a háború alatt intenzív lövésekkel Bombázták, és mindkét fél egymást vádolja a támadásokkal.

A minap őrizetbe vették a zaporizzsjai atomerőmű két alkalmazottját, mert az ukrán tüzérség segítésével vádolják őket – akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak az oroszoktól.

Nemrég Magyarország is aláírta azt a nyilatkozatot, melyben felszólítják az oroszokat, hogy vonják ki katonáikat az atomerőműből, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220818_Eldolt_NAUkuldottseg_megy_a_zaporizzsjai_atomeromube

Részvény: