Elbúcsúztatták az olasz politika talán legmegosztóbb alakját

A szerda gyásznap volt Olaszországban hivatalosan is, eltemették ugyanis Silvio Berlusconi egykori kormányfőt, akitől az olasz politikusok mellett számos külföldi kollégája is elbúcsúzott a milánói dómban.

Szerdán eltemették a hétfőn elhunyt Silvio Berlusconit. A volt olasz miniszterelnök 86 évesen, a milánói San Raffaele kórházban, 86 éves korában halt meg.

Korábban leukémiát diagnosztizáltak nála, és a közelmúltban már leginkább csak arról szóltak a vele kapcsolatos hírek, hogy kórházba került vagy éppen hazamehetett onnan. No, meg arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt hibáztatta az oroszok inváziójáért, vagy éppen arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „kedves levéllel” és vodkával köszöntötte őt a születésnapján.

Silvio Berlusconi mindig is megosztó figura volt. 2014-ben ugyan kijelentette,

húszéves politikai karrierem alatt egyszer sem inzultáltam senkit.
Ez viszont könnyen cáfolható:

egy 2003-as interjúban a fasiszta diktátort, Benito Mussolinit dicsérte, kiemelve, hogy „nem is volt olyan rossz”, valamint hogy „nem ölt meg senkit”;
kritizálta a finn gasztronómiát;
egy busznyi prostituáltat ígért csapata, a Monza játékosainak, arra az esetre, ha legyőzik az olyan legendás nagy klubokat, mint a Milan vagy a Juventus;
de megváratta Angela Merkel korábbi német kancellárt is, jelezve, hogy fontos telefonbeszélgetésben van éppen benne.

Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország az aktuálisan is kormányzó koalíció része, így a politikus egészen haláláig meghatározó személyiség volt hazájában.

Gyásznap, tömeg a milánói dómnál
A Giorgia Meloni vezette kabinet szerdát, a temetés napját nemzeti gyásznappá nyilvánította. Erre meg is érkezett az ellenzéki válasz. Rosy Bindi demokrata politikus, korábbi miniszter szerint Silvio Berlusconi „negatív irányban befolyásolta Olaszország történelmét”, és számos máig fennálló problémáért ő a felelős.

Egy ennyire megosztó személy kedvéért nemzeti gyásznapot hirdetni véleményem szerint nem helyes döntés
– mondta.

Az ANSA nemzeti hírügynökség szerint mintegy kétezer fős tömeg érkezésével számoltak a a milánói dóm előtt. Az itt gyülekezőket kivetítőkkel várták, hogy követhessék a ceremóniát.

A temetés iránt nagy volt a nemzetközi érdeklődés is, megjelent például

Orbán Viktor magyar miniszterelnök,
Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és
Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa is.
A család egyébként kedden már tartott egy búcsúztatót szűk körben is, az elhunyt politikus egyik, Milánóhoz közeli villájában.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/berlusconi-temetes-milano-orban-viktor.772644.html

Részvény: