Együtt követeli Vitézy, a Fidesz és az LMP a BKK vezérének lemondását pulykás kijelentése miatt

A fővárosi Fidesz frakcióvezetője Kóka János mocsaras-békás kijelentését is felidézte. Walter Katalin pénteken reagált, azt írta, sajnálja, ha félreérthetően fogalmazott, nem akart senkit bántani.

Összehozta Walter Katalin BKK-vezér egy szerencsétlen kijelentése Vitézy Dávidot, az LMP-t és a Fideszt: egyhangúan tiltakoznak mind a három és mind a hárman Walter lemondását követelik. Walter ugyanis egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy az utasokat a járatritkítások folyamatába bevonni nehéz, olyan,

„mintha hálaadás megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”.

A kijelentés bár szerencsétlen volt, a helyszínen lévő újságírók egyike sem kérdezett rá vissza, ott helyben keveseknek szúrt szemet. Viszont néhány tudósításba bekerült, így pedig először Vitézy Dávid, akit az LMP jelölne Karácsony Gergely ellen, hosszú posztban fakadt ki a Facebookon. „Egész egyszerűen fel sem foghatom, hogy egy utasok milliót szállító közszolgáltató első számú vezetőjének szájából hogy hangozhat el egy ilyen mondat. Emberek vagyunk, Budapest az otthonunk, a közösségi közlekedéssel iskolába, munkába és szórakozni járunk. A budapestiek nem vágásérett pulykák, akik jobban teszik, ha beletörődnek a sorsukba, mert jön a hálaadás – vagy épp ezúttal a járatritkítás. Ilyet nem csak egy felelős vezető nem mondhat, hanem egy minimális empátiával rendelkező személy sem” – írta, majd hozzátette:

„ha ez a mondat tényleg így elhangzott, a BKK vezérigazgatójának távoznia kell a posztjáról. Karácsony Gergely főpolgármesternek pedig elnézést kell kérnie a budapestiektől és azonnal visszavonni a járatritkításokat”.

Hasonló hangvételű posztot rakott ki Wintermantel Zsolt, a Fidesz a Fővárosi Önkormányzatban ülő képviselőcsoportjának frakcióvezetője. Ő Kóka Jánost idézte, aki korábban azt mondta, hogy „a mocsár lecsapolásáról nem a békákat szokták megkérdezni”. „Walter Katalinnak le kell mondania! Ha ezt nem teszi meg, a holnapi nap folyamán Karácsony Gergelynek kell felmenteni őt!” – írta.

Majd csatlakozott a kórushoz az LMP is. Ungár Péter a Facebookon pénteken azt írta, hogy „kétféle BKK vezér mond ilyet a budapesti közlekedőkről: aki beadta a lemondását, és aki éppen úton van beadni a lemondását”. Ungár szerint „minden egyes perc, amíg egy ilyen embert hivatalban tart Karácsony Gergely azt bizonyítja, hogy nem zöld, hanem a legradikálisabb és ellenszenvesebb neoliberális hagyomány képviselője. Mindegy egyes perc, amíg egy ilyen embert hivatalban tart Karácsony Gergely, azt bizonyítja, hogy nem ura annak, ami a saját csapatában történik és nem alkalmas városvezetőnek”.

Walter Katalin péntek reggel nyilatkozatban reagált a saját kiszólását érintő kritikákra. Azt írta, a BKK szándékaik ellenére lett politikai kampány részese, „szakmai alapú döntéseinket, amelyeket több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáim készítettek elő, kiragadott adatokat bemutató vagy éppen manipulatív fotókkal illusztrált Facebook-posztokban, és azok nyomán féligazságokat tartalmazó újságcikkekben kérdőjelezték meg”. A BKK vezére állítja: „Nem vagyok tévedhetetlen, de az elhivatottságom, az utasok és a kollégáim iránt érzett felelősségem megkérdőjelezhetetlen.

Ezért is különösen fájdalmas számomra, hogy egy kontextusából kiragadott mondat az említett politikai kampányban olyan értelmezést kapott, amellyel pont azokat sértheti meg, akikért nap mint nap odaadással dolgozom”.

Azt írta, egy „eredetiben angol nyelven sokkal árnyaltabb jelentéssel bíró” mondást fordított magyarra és mondott el az újságírók előtt. Azt azonban sajnálja, ha félreérthetően fogalmazott, és azt írta, nem akart senkit bántani. „Elnézést kérek azoktól, akik mégis így érzik. Azt remélem, hogy az elmúlt években a BKK-nak a vezetésem alatt, az utasok érdekében elvégzett fejlesztései – köztük a BudapestGO elindítása, a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítása – hívebben mutatják a hozzáállásomat a munkámhoz, az utasokhoz, mint egy hosszú eseményen elhangzó egyetlen, rosszul megfogalmazott mondat” – írta.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240126_lmp_vitezy_fidesz_bkk_walter_katalin_lemondas

Részvény: