Egyre kevesebben jutnak ingyenes jogi segítséghez

Egy friss törvénymódosítás ezentúl gyengíti a jogi segítségnyújtáshoz való jogot, és ezáltal több feladat hárul a jövőben a civilekre és a bíróságokra.

Az Utcajogász Egyesületre hivatkozva a 444.hu emlékeztet, hogy április végén nyújtotta be a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter azt törvényjavaslatot, amely még kevesebb rászorulónak nyújt jogi segítséget, olyanoknak, akik nem tudják megfizetni az ügyvédi költségeket.

A jogi segítségnyújtási törvény a módosítás előtt is csak nagyon korlátozott körben biztosított segítséget azoknak, akik számára súlyos gondot okoz, vagy egyenesen megfizethetetlen a jogi képviselő.

A jogi segítségnyújtásról szóló törvény szerint a jogi szolgáltatás díját az állam viseli, ha

a fél családjának egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap (28 500 forint) összegét, egyedülállók esetében annak 150 százalékát, vagyona pedig nincs.
Ez a módosítással sem változott, viszont mostantól nem kell vizsgálni a jövedelmi helyzetet néhány olyan esetben, amikor azt egy másik juttatás igénybevételéhez már vizsgálták.

Ide tartoznak:

az aktív korúak ellátására jogosult személyek;
azok, akik ilyen személlyel egy háztartásban élnek.
A módosítást indokai:

foglalkozást helyettesítő támogatás folyósításának szünetelése során azonban az aktív korúak ellátására jogosultság még 120 napig fennáll, így bár keresőtevékenységgel bevételhez jut, és ezáltal a szociális helyzete már nem feltétlenül indokolná, mégis jogosult továbbra is alanyi jogon jogi segítségnyújtási támogatásra. A módosítás ezt a helyzetet küszöböli ki annak érdekében, hogy csak a ténylegesen rászorulók részesüljenek támogatásban.

Az Utcajogász Egyesület szerint az érintettek anyagi helyzete nem oldódik meg egy csapásra attól, ha álláshoz jutnak, hiszen előtte hónapokig a megalázóan alacsony ellátásból voltak kénytelenek megélni és családjukat eltartani.

A törvénymódosítást az Országgyűlés május 23-án fogadta el, a Fidesz képviselői igennel, a DK, az MSZP és a Mi Hazánk képviselői pedig nemmel szavaztak. A Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik képviselői tartózkodtak a szavazás során.

Ingyen kaphat jogi segítséget, ha él ezzel a lehetőséggel
Harmadik alkalommal adnak ingyen jogi tanácsot fővárosi ügyvédek bárkinek, aki regisztrál a programra október 25-ig. A Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) Pro Bono Napján, október 26-án 8 és 16 óra között a kamara épületében, ügyvédi irodákban és online tartják az ingyenes konzultációkat – közölte a BÜK.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/ingyenes-segitsegnyujtas-torvenymodositas-utcajogasz-hajlektalan.772499.html

Részvény: