Egyre feljebb tornásszák az oroszok a mozgósíthatóság felső korhatárát

A sorkötelesség életkori maximumát is kitolták három évvel.

Az orosz hatóságok az utóbbi hetekben több olyan jogszabályt is hoztak, ami lehetővé teszi, hogy minél többeket, minél gyorsabban tudjanak besorozni az orosz hadseregbe – derül ki a brit védelmi minisztérium szokásos napi összefoglalójából.

Július közepén a Duma 27-ről 30 évre növelte a sorkötelesség felső korhatárát, miközben érintetlenül hagyta az alsót, ami 18 év. Ugyan jelenleg sorkatonák nem állomásoznak Ukrajnában, a frissen bevonultatott újoncok az Oroszországban szolgáló hivatásos és a mozgósított állomány feladatait képesek lesznek átvenni annak érdekében, hogy az utóbbiakat át lehessen vezényelni a frontra.
Július 24-én Putyin elnök egy olyan törvényt is szentesített, ami 70 évre emeli a tartalékosok mozgósíthatóságának felső korhatárát, ez vélhetően a tapasztalt tisztek hiánya miatt jelentős lépés, ugyanis az idősebb tiszti állomány mozgósítását célozhatja.

Mindezek, kiegészülve az orosz területek elleni ukrán dróntámadásokkal, illetve a Wagner-lázadásával illuzórikussá teszik Moszkva azon törekvését, amivel korábban megpróbálta távoltartani az orosz társadalmat a háborútól, vagy legalábbis annak valóságától.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230731_haboru_Oroszorszag_Putyin_mozgositas_sorkotelesseg_korhatar_emeles

Részvény: