Egymillió rubelt kapott az orosz katona, aki elpusztított egy német tankot, de a karját is elvesztette

Egymillió rubel jutalmat kapott az az orosz katona, aki megsemmisített egy német gyártmányú Leopard harckocsit Ukrajnában – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. A jutalom összegét egy magánalapítvány biztosítja. A jutalmazással összefüggésben egy videót is közöltek, amelyen a katona, Andrej Kravcov látható kórházi ágyán, amint átveszi a jutalomról szóló oklevelet Alekszandr Karelintől, a görög-római birkózás háromszoros olimpiai bajnokától.

A minisztérium nem közölte, hogy Kravcov mikor és hol semmisítette meg a tankot, és azt sem, hogy miért kezelték kórházban. A videó tanúsága szerint azonban a jobb kezét elvesztette.

Oroszország közlése szerint már számos német gyártmányú Leopardot és amerikai Bradley-t puszítottak el a júniusi ukrán ellentámadás kezdete óta, erre azonban nincs ellenőrizhető bizonyíték. Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten azt is közölte, hogy a „különleges katonai művelet” kezdete óta több mint tízezer orosz katonának fizettek jutalmat ukrán vagy nyugati szállításokból származó eszközök megsemmisítéséért vagy megszerzéséért. A közlés szerint egy tankért százezer, egy repülőgépért háromszázezer rubelt fizettek fejenként.

A jutalomról szóló oklevél átadásakor az olimpikon birkózó a katonának azt mondta:

Ezek rendkívüli kiegészítő díjazások azok számára, akik jelentős károkat okoztak az ellenségnek az állam által okozottakon felül.

Forrás:(Reuters)

Részvény: