Egy orosz évekig zavartalanul kémkedhetett Magyarországon, Toroczkai rendezvényén is feltűnt

Az orosz férfi magyar szélsőséges szervezetekkel építhetett ki kapcsolatot, Toroczkai László egyik rendezvényén is megjelent, de belekeveredett egy olyan fegyverbizniszbe is, ami az Egyesült Államok érdekeit sértette. Gorjevet végül az ukrajnai háború kirobbanása után utasították ki Szlovákiából.

Szélsőséges magyar csoportokkal alakíthatott ki kapcsolatot a 2010-es években az az orosz diplomata, akit 2019-ben Szlovákiába helyeztek át – írja a VSquare-en megjelent cikkében Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója.

A férfit Panyi információi szerint 2022-ben, az ukrajnai háború eszkalálódása után kiutasították Szlovákiából, ahol a pozsonyi nagykövetségen dolgozott. Nem volt egyedül: a VSquare-en megjelent cikk szerint a követségen rengeteg orosz kém dolgozott, a lap pedig most az #Espiomats projekt részeként leplezi le őket. Anton Gorjev története attól különleges, hogy a magyar kormány is tudhatott arról, hogy „azonosított hírszerző tisztként” működik.

Gorjev a cikk szerint 1983-ban született, a kétezres évek elején került az orosz hadseregbe. Az orosz külügynek hivatalosan 2012 májusában kezdett el dolgozni, a lap információi szerint pedig ebben az időszakban helyezhették őt Magyarországra is orosz konzulként. A magyar külügy erről pontos információt nem volt hajlandó kiadni annak ellenére sem, hogy a magyar katonai és polgári kémelhárítás is észlelte Gorjev tevékenységét.

Gorjevvel Toroczkai László, a szélsőséges Mi Hazánk elnöke is kapcsolatba került: 2016-ban Ásotthalomban avattak egy Gagarin-emlékművet, amire az akkor még a település polgármestereként dolgozó Toroczkai küldött egy meghívót az orosz nagykövetségnek is, ahonnan az akkor már magyarul is beszélő Gorjevet küldték. „A legjobban az orosz nagykövet részvételének örültem volna, de ő sajnos nem tudott eljönne” – magyarázta Toroczkai Panyinak.

Gorjev a budapesti követségen konzuli osztályt vezetett, ennek élén pedig több rendkívüli ügybe is belekeveredett: 2016-ban a magyar hatóságok egy olyan razziát tartottak, amivel az USA kábítószer-ellenes hatóságának segítettek egy nemzetközi nyomozásban. A razzia egy budapesti fegyverraktárban volt, itt két orosz fegyverkereskedőt vettek őrizetbe. Az apa-fia páros egy mexikói drogkartell tagjainak akart eladni régi, leselejtezett honvédségi fegyvereket kokainért és pénzért cserébe, de mint kiderült, valójában mexikói kartellnek nyoma sem volt: az amerikai kábítószer-ellenesek adták ki magukat mexikóinak, hogy lépre csalják az oroszokat.

Az orosz nagykövetség az elkapott fegyverkereskedőkkel szoros kapcsolatot tartott, rendszeresen látogatták őket, bírósági tárgyalásaikon ott voltak. Végül pedig ők intézték el azt is, hogy ne adják ki a két férfit az Egyesült Államoknak: hiába kérte az USA kiadatásukat, az oroszok megrendeztek egy kamunyomozást, amire hivatkozva ők is kérték a kiadatásukat – a magyar fél pedig az oroszoknak engedett. Az ügy diplomáciai botrányt kavart, főleg, hogy a két oroszt hazatérve elengedték.

Gorjev ellen Szlovákiában már aktívabban léptek fel, tevékenysége ugyanis sérthette Szlovákia nemzetbiztonsági érdekeit. A VSquare arról nem tudott információt szerezni, hogy mi van most Gorjevvel, csupán annyi derült ki róla, hogy 2022 decemberében még mindig az orosz külügy alkalmazásában állt. A lap megkeresésére azonban sem ő, sem a felesége nem reagált.

Nem Gorjev volt az egyetlen olyan orosz kém, aki megfordult Magyarországon: néhány éve nagy botrányt kavart a jobbikos Kovács Béla esete, akiről kiderült, hogy uniós szinten kémkedett az oroszoknak.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230621_anton_gorjev_orosz_kem_magyarorszagon_szelsoseges_csoportok

Részvény: