Orbán Viktor a Pécsi Stop elleni sajtóperét is elvesztette

A törvényszék szerint a pécsi portál is jogszerűen írt szemléjében arról, hogy a Spar a miniszterelnök oligarchái miatt menekíti a vagyonát Svájcba.

A Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor, a bíróság elutasította a kormányfő magánszemélyként benyújtott keresetét a Pécsi Stop ellen, írja a Media1.

Ez annak a persorozatnak a része, melyet Orbán a Spar-ügyben indított. A miniszterelnöknek azokkal a sajtószemlékkel támadt problémája, amelyek arról szóltak: az osztrák tulajdonú SPAR átalakította működését, illetve Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét. A sajtószemlék szerint a lépéssel a SPAR védekezni akar az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi céget. Orbán szerint a beperelt orgánumok szemléi valótlan tényállást tartalmaznak.

Az ügyben Pécsett eljáró bíró megállapította, hogy a Pécsi Stop valójában semmiféle jogsértést sem valósított meg akkor, amikor szemlézte Hans Reisch, a SPAR vezérigazgatójának azon nyilatkozatát, ami az osztrák Lebensmittel Zeitungban jelent meg arról, hogy Orbán oligarchái miatt menekít ki vagyont Magyarországról az élelmiszermulti. A törvényszék elsőfokú ítélete szerint a Pécsi Stop jogszerűen írta le, hogy „Hans Reisch közölte: Orbán Viktor már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba”, ugyanis a szöveget teljes egészében, kontextusában kell értelmezni.

A Pécsi Törvényszék 386.351 forint perköltség és 36.000 forint eljárási illeték megfizetésére kötelezte a miniszterelnököt, amiért a kormányfő megalapozatlanul citálta bíróság elé a pecsistop.hu címen elérhető hírportál szerkesztőségét, ezért a felperes pervesztessé vált. Az ítélet nem jogerős, Orbán dönthet úgy, hogy fizetés helyett fellebbez.

Orbán a most tárgyalt mellett alig több mint egy hét alatt első fokon elvesztette az rtl.hu, a Magyar Narancs, valamint a Mészáros Lőrinchez köthető Index.hu és Economx.hu portálok elleni sajtóperét is. Egyedül a Klubrádióval szemben indított eljárásban áll nyerésre, de ott az alperes jelezte: fellebbez. A miniszterelnök egyébként perli a 24.hu-t, a 444.hu-t és a Hírklikket is.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240517_orban-viktor-pecsi-stop-sajtoper-spar

Részvény: