„Egy Orbán-Zelenszkij találkozó nagy lökést adhatna a kapcsolatoknak” – mondja a volt kijevi nagykövet

Íjgyártó István volt kijevi nagykövet a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hiába van Ukrajnában 1989 óta kisebbségi vegyes bizottság, még soha nem hívták össze.

Noha a Magyar Nemzet online kiadása azzal a címmel adta ki az Íjgyártó Istvánnal készült interjút, hogy „a volt kijevi nagykövet elárulta, lesz-e Orbán-Zelenszkij találkozó”, magából az interjúból ez így konkrétan nem derült ki. Elég fagyos és ellenséges a viszony az Orbán-kormány és Ukrajna között, Orbán csak nemzetközi fórumokon tárgyal Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel, és a magyar kormány rendre hárítja azokat a kérdéseket, hogy mikor utazik Orbán Kijevbe.

Íjgyártó István a lapnak a többi között arról beszélt, sok helyen járt Ukrajnában, de soha semmilyen magyarellenességet nem tapasztalt.

A magyarellenes érzelmeket sajnos a propagandamédia táplálja

  • tette hozzá. Azt sem zárta ki, hogy Magyarországgal és a magyarsággal szembeni feszültséget mesterségesen, esetleg „bizonyos külföldi érdekek kiszolgálására gerjesztik”, de ez nem éri el a társadalom széles köreit.

„A háborús feszültség ezt annyiban még szította, hogy sokkal fontosabb lett, ki és hogyan támogatja Ukrajnát. Az ukrán propaganda pedig gyakran úgy állította be, mintha Magyarország Oroszországgal szövetségben Ukrajna tönkretételén dolgozna”, viszont az ukrán sajtó agyonhallgatta az „óriási segítséget.”

(A háborúban tanúsított magatartása miatt Orbán az EU-ban is elszigetelődött – a szerk.)

Ennek ellenére Íjgyártó meggyőződése, hogy

a magyar–ukrán kapcsolatok nem olyan rosszak, mint amilyennek látszanak,

és a kétoldalú kapcsolatokon kevés erőfeszítéssel is nagyon sokat lehetne javítani. „Ehhez viszont mindkét oldalon meg kell lennie a szándéknak. Magyarország már számos gesztust tett, most már viszonzást is várnánk.”

Arra a kérdésre, hogy a régóta várt Orbán-Zelenszkij találkozó nem javíthatna-e a helyzeten, a volt kijevi nagykövet azt mondta, az elmúlt 30 évben számos olyan kommunikációs csatorna épült ki a két ország között, ami segíthetett volna az elmúlt években felmerült problémákon. Ilyen például a kisebbségi vegyes bizottság, amit eddig nem sikerült összehívni, de nem a magyar fél hibájából.

A gazdasági vegyes bizottság közös ülését pedig az utolsó pillanatban mondta le az ukrán fél. A volt kijevi nagykövet szerint számtalan olyan eszköz áll rendelkezésre, amit nem merítettek ki, de előkészíthetnének egy legfelsőbb szintű találkozót. „Még akkor is, ha egy ilyen találkozó persze kétségtelenül nagy lökést adhatna a kapcsolatoknak” – zárta a beszélgetést.

Forrás:(Kapcsolt kép: Íjgyártó István a magyar parlamentben, forrás MTI)

Részvény: