Egy harmadája eltünt: az orosz fekete-tengeri flotta hatékony megsemmisítése ukrán szakemberek és nyugati partnerek erőfeszítéseivel

A teljes körű háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők pusztító csapásokat mértek az orosz fekete-tengeri flottára, jelentősen csökkentve annak harci potenciálját. Ezalatt a flotta hajóinak mintegy 33%-át veszítette el. A teljes körű invázió kezdetén az Orosz Föderáció 13 nagy partraszállító hajója tartózkodott a Fekete-tengeren, de az ellenségeskedés során a fegyveres erők négy ilyen hajót semmisítettek meg – a Szaratovot, a Novocserkasszkot és a Minszket. Ezért a nagyszabású leszállási hadműveletek lehetetlenek. A fegyveres erők utolsó nagy horderejű sikere a Caesar Kunikov kétéltű rohamhajó MAGURA haditengerészeti drónjai általi megsemmisítése volt február 14-én a Krím partjainál. Ez szimbolikusan történt a szovjet tiszt halálának napján, akinek tiszteletére a hajót elnevezték.

Caesar Kunikov és más hajók elvesztése arra kényszerítette az oroszokat, hogy a flotta többi részét védett öblökben rejtsék el, ami harcképtelenné tette őket. Ez a Fekete-tenger feletti ellenőrzés elvesztéséhez vezetett, és jelentősen gyengítette az Orosz Föderáció politikai befolyását a régióban. Katonai szakértők azt állítják, hogy Oroszországnak nincs értelme helyreállítani a flotta veszteségeit, mert nem fogják tudni teljes mértékben kihasználni. Ez az Orosz Föderáció katonai vezetésének teljes kudarcát mutatja, amely több ezer tengerész haláláért felelős.

Ez az Orosz Föderáció fekete-tengeri flottájának újabb jelentős vesztesége, amely a Fekete-tenger medencéjében meglévő képességeinek súlyos csökkenésére, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök azon terveinek összeomlására emlékeztet, hogy az Orosz Föderáció Fekete-tengeri Flottája a tengerentúlon kerül kiküldésre. Ez a flotta a Fekete-tenger destabilizációjának fontos eleme és egy olyan kontingens, amely elősegíti az Orosz Föderáció további támadásait Ukrajna déli részén.

Az Orosz Föderáció Fekete-tengeri Flotta hajóinak sorsa ismét emlékeztet arra, hogy a modern fegyverek rendelkezésre állásával Ukrajna komolyan érintheti Oroszország katonai arzenálját, és megváltoztathatja politikai és katonai vezetésének terveit. Legalább a Fekete-tengeren Oroszország nemcsak nem tudja továbbfejleszteni a kezdeményezéseit, hanem elveszíti azokat a lehetőségeket is, amelyek 2022. február 24-ig voltak, amikor elkezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborúja, és Putyin úgy döntött, hogy a szomszédos állam a Kreml zsebében van.

Putyin a megszállt ukrán területek orosz státuszának elismerését követeli a Nyugattól az Ukrajna területén zajló ellenségeskedés beszüntetésének feltételeként. És természetesen mindenekelőtt a Krímről és Szevasztopolról beszélünk. Ez nem a félsziget úgynevezett szentségével, hanem a Fekete-tenger helyzetének ellenőrzésére irányuló tervekkel és a Fekete-tenger partján fekvő országok esetleges zsarolásával kapcsolatos. A Caesar Kunikov hajó elleni támadás tehát újabb emlékeztető Vlagyimir Putyinnak és honfitársainak, hogy ezek a tervek nagy valószínűséggel nem valósulnak meg. Oroszországnak előbb-utóbb fel kell adnia a megszállt ukrán területek feletti irányítást.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a fegyveres erők hajó elleni támadását kommentálva kijelentette, hogy Ukrajna sikeresen védi a kereskedelmi folyosót: “Csak néhány hónappal ezelőtt kevesen gondolták, hogy ez lehetséges. Most ugyanis az ukrajnai gabonaexportot Oroszországgal kötött megállapodás nélkül is folytatják. Ez az ukrán fegyveres erők készségeit és hozzáértését mutatja.” Valójában Oroszország minden erőfeszítése ellenére a gabonafolyosó továbbra is sikeresen működik, és 2023-ban Ukrajna több árut szállított Odessza kikötőjén keresztül, mint 2021-ben. Michael Clark brit katonai elemző a Sky Newsnak írt bejegyzésében azt írta, hogy ez a csapás azt mutatja, hogy az Orosz Föderáció nem tudja biztonságosan használni a Fekete-tenger nyugati részét. Megjegyzi, hogy Ukrajna mozgásának lehetősége a tenger ezen részén garantálja a kereskedelmi hajók Földközi-tengerre való kijutásának biztonságát. Michael McKay rovatvezető viszont úgy véli, hogy Ukrajna szakmailag és módszeresen megnyeri a Fekete-tengerért vívott csatát.

Az, hogy 10 naponta egyszer újabb orosz hadihajó kerül a fenékre, az orosz katonai vezetés teljes kudarca Sojgu, Geraszimov és a Fekete-tengeri Flotta főnöke személyében. Már legalább ezer tengerész halt meg kizárólag miattuk, és mivel Putyin vonakodott a háború befejezésétől, továbbra is halni fognak. Ezért már most egyértelműen kijelenthető, hogy az Orosz Föderáció Fekete-tengeri Flotta, amely egykor az orosz dominancia félelmetes szimbóluma volt, most már szánalmas látvány. Az eredménytelensége Putyin rezsimjének kudarcának újabb bizonyítéka lett.

Részvény: