Dodik – Orbán: új Európa-ellenes tandem?

Az európai politikusok toleranciája, lágysága és lojalitása az EU-ban működő orosz ügynökök iránt nem vezet jóra – ez az igazság. Amikor pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyíltan és aktívan támogatni kezdte az orosz narratívákat és általában az agresszor országot, egyértelmű lett, hogy Európa súlyos belső válságba süllyed.

És most, a nyílt oroszbarát tevékenység harmadik évében Orbán Viktor Európa destabilizációjának új szintjére lép, nemcsak az Ukrajna megsegítésére irányuló kezdeményezéseket akadályozza meg, hanem egy új háborút katalizál és szponzorál Európában, annak legveszélyesebb régiójában – a Balkán déli részén.

A héten tehát Orbán Viktor hivatalos látogatásra érkezik Bosznia-Hercegovinába, ahol a Bosznia-Hercegovinán belüli Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal találkozik. Orbán Viktor 100 millió eurót ad Dodiknak, amit szociális szférában befektetésnek neveznek, de van egy árnyalat. Orbán Viktor irodája jelenleg egyfajta fedezék, amelyen keresztül az EU-t destabilizáló elemek, azon belül is Dodik finanszírozása folyik.

Milorad Dodik az, aki blokkolja Bosznia-Hercegovina Európai Unióhoz való csatlakozásának kérdését, Bosznia-Hercegovina felosztásának gondolatát hirdeti a Szerb Köztársaság kilépésén keresztül. Az EU megerősített személyi szankciókat szándékozik bevezetni Dodikkal szemben, amit Orbán Viktor blokkolni fog.

Valójában Orbán Viktoron keresztül most olyan euroszkeptikus attitűdöket, oroszbarát politikusokat és jelenségeket finanszíroznak, amelyek destabilizálják Európát, és amelyek a térségben uralkodó feszültségek miatt nagyon gyorsan újabb véres balkáni konfliktussá fajulhatnak. Viszont nem annyira Orbán, hanem moszkvai kurátorai terve szerint egy újabb balkáni háború elvonhatja Európát Ukrajnáról. Ezt az oroszok akarnak. Terveikben pedig Orbán – europai szolgájuk, a senior “hova küldjem” rangjában. Oroszország célja Bosznia-Hercegovina EU-csatlakozásának megakadályozása, feldarabolása és maximum vérontást provokálni. Orbán Viktor pedig pontosan ezért finanszírozza a szeparatista Dodikot.

Emlékeztetünk arra, hogy Szerb Köztársaság alig néhány napja határozatot fogadott el, válaszul Christian Schmidt főképviselő által a választási törvényben bevezetett változásokra. A képviselőknek állásfoglalása kimondja, hogy a Szerb Köztársaság illetékes intézményeivel és szerveivel együtt megteszik a szükséges intézkedéseket polgáraik jogainak és szabadságainak védelmében, és “semlegesítik a Szerb Köztársaság területén végrehajtott alkotmányellenes cselekedetek következményeit.” A Köztársaság “hét napon belül arra kéri a gyarmati kormányzatot, hogy semmisítse meg Schmidt minden döntését”, aki “hamisan magas képviselőnek állítja be magát”. A képviselők kérik a bosznia-hercegovinai parlament mielőbbi ülésének megtartását, Schmidt valamennyi határozatának jogellenesnek és érvénytelennek nyilvánítását, a szarajevói hatóságok eltiltását e határozatok alkalmazásától, nyilvánítani a Főképviselői Iroda honlapját “az aktusok közzétételének elfogadhatatlan és illegális helyévé”, valamint megtiltani az ország hivatalos lapja számára a “külföldiek és szervezeteik”aktusainak közzétételét.

Ezenkívül a Bosznia-Hercegovina Népi Gyűlése követeli, hogy Bosznia-Hercegovina parlamentjének ez az ülésszaka fogadjon el egy választási törvényt. Ha az állásfoglalást nem hajtják végre, a Népi Gyűlés arra kéri a képviselőket, hogy “hagyják abba a bosznia-hercegovinai szintű döntéshozatalt, és ne térjenek vissza ehhez a folyamathoz”. Az entitás képviselői ugyanakkor kijelentették, hogy jóváhagyják Nyilatkozatukat, és megerősítik Bosznia-Hercegovina területi integritását, amint azt Bosznia-Hercegovina alkotmánya két alanyra és három alkotmányos népre vonatkozik.

Emlékezzünk rá, hogy előző nap a boszniai szerbek vezetője, Milorad Dodik azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza Bosznia-Hercegovina nemzeti kormányának munkáját, ha nem törlik a Christian Schmidt főképviselő által bevezetett választási törvénymódosításokat és a nyugati nagyköveteket pedig nem utasítják ki az országból.

Igazából Orbán “új barátjának”, Milorad Dodiknak a személyiségére érdemes odafigyelni. Nyíltan oroszbarát “politikus”, aki többször is segített egész Európának meggyőzödni erről. Idén februárban például Dodik több napra Fehéroroszországba látogatott, és találkozott a Belarusz Köztársaság önjelölt elnökével, Olekszandr Lukasenkóval. Aztán Lukasenko “segítséget és támogatást” ígért Dodiknak. “Olvastam a fehéroroszországi munkájáról ez idő alatt. Nagyra értékelem az itt végzett munkáját. A legfontosabbat tudnia kell: ha valami megfelel Fehéroroszországban a technológiákkal és a mezőgazdaságban, az iparban, az egészségügyben, felmerülő egyéb kérdésekben – mindig örömmel nyújtunk segítséget és támogatást” – mondta.

Dodik pedig megjegyezte, hogy “minden kihívás ellenére az országok közötti barátság folytatódik”. Lukasenko azt is hozzátette, hogy Dodik “számíthat ránk”. “Egyszóval Ön a barátaihoz jött” – mondta.

“Minden kihívás ellenére barátságunk folytatódik. Tudom, hogy az Ön országát is nyomás és szankciók nehezítik a Nyugat részéről. Azt akarom mondani, hogy mi, a Szerb Köztársaságban nem engedtük meg Bosznia-Hercegovinának, hogy a szankciók mellett szavazzon. Természetesen nem volt könnyű legyőznünk Brüsszel és Washington nyomását, de következetesek maradtunk” – mondta Dodik.

Valójában, ahogy fentebb is írták, Orbán ismét “ötödik oszlop” lesz, amikor továbbra is nyíltan finanszírozza az oroszbarát erőket Európában. Valamint a magyar miniszterelnök nem árulja el saját elveit a partnerválasztásban – Viktor mindenekelőtt oroszbarát és Európa-ellenes.

Részvény: