Dánia kész vadászgépeket szállítani Ukrajnának

A dán hadsereg tájékoztatása szerint a légierő a hetvenes évek óta 77 darab F-16-os vadászrepülőgépet vásárolt.

Dánia nyitott arra, hogy F-16-os vadászgépeket szállítson Ukrajnának, ezzel támogatva az ország háborús törekvéseit az orosz támadást követően – mondta az ország védelmi minisztere a DR dán televíziós csatornának pénteken. „Nem zárom ki, hogy egy bizonyos ponton szükségessé válhat, hogy vadászgépekkel támogassuk Ukrajnát” – jelentette ki Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter.

A dán hadsereg tájékoztatása szerint a légierő a hetvenes évek óta 77 darab F-16-os vadászrepülőgépet vásárolt. Ezek közül mintegy 30 jelenleg is hadrendben van a helyi lapok szerint. Ukrajna idén korszerűbb fegyvereket, köztük vadászgépeket kért nyugati szövetségeseitől. Az Ukrajnának fegyvereket szállító nyugati országok eddig nem voltak hajlandók vadászgépeket vagy nagy hatótávolságú fegyvereket küldeni a megtámadott országnak.

A nap folyamán Ben Wallace brit védelmi miniszter zárta ki, hogy az Egyesült Királyság a közeljövőben Typhoon-típusú vadászgépeket küldjön Kijevnek. Wallace arra hivatkozva közölte ezt, hogy az ukrán pilóták számára egyelőre még túl bonyolult lenne egy ilyen gép kezelése és az egész ügylet megoldhatatlan lenne anélkül, hogy több száz brit katonát küldjenek Ukrajnába, akik a gépek földi kiszolgáló személyzetét alkotnák. Ezt a lépést pedig Britannia egyelőre nem kívánja megtenni – mondta.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230224_Dania_F16_vadaszgep_Ukrajna_haboru

Részvény: