Cáfolták, hogy létezne uniós terv Magyarország megbüntetésére

Hivatalos források cáfolták az EUrologusnak a Financial Times azon értesülését, hogy az EU gazdasági szankciókat készít elő Magyarországgal szemben, ha Orbán Viktor nem támogatja az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomagot. A kormány már nem zárkózik el attól sem, hogy az uniós büdzséből támogassák az ukránokat, van azonban egy pont, ahol hajthatatlannak mutatkozik.

Az Európai Tanács egy magas beosztású tisztviselője azt mondta, hogy az a dokumentum, amelyre hivatkozva a Financial Times azt írja, hogy Brüsszel teljesen elzárná a pénzcsapot Magyarország felé, ha az nem szavazza meg a hamarosan kezdődő uniós csúcson a Kijevnek szánt 50 milliárdos uniós támogatást egy, a Tanács titkársága által elkészített háttéranyag, amely a magyar gazdaság helyzetét részletezi. Ennek azonban semmi köze nincs a költségvetés-módosítási tárgyalásokhoz.

A feljegyzés nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukránoknak juttatott uniós pénzügyi csomagra (eszközre) vonatkozóan, és nem vázol semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem

– jelentette ki forrásunk, hozzátéve, hogy a dokumentum „olyan javaslatot tesz, amely nincs összhangban a tárgyalások menetével”. Ez utóbbit azonban nem részletezték.

Az uniós állam- és kormányfők február 1-jei csúcstalálkozója előtt több elképzelés is napvilágot látott arról, hogyan reagálhat az EU arra, ha Orbán Viktor ismét blokkolja Ukrajna támogatását. A főbb irányvonalak a következők:

  • Magyarország azt szeretné elérni, hogy az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás évente vizsgálják felül. Ezt megerősítette Bóka János Európa-ügyi miniszter is a Financial Timesnak, mondván, „Magyarország most már nyitott arra, hogy az uniós költségvetésből finanszírozzák Ukrajna támogatását”. Ez azonban egyáltalán nem tetszik a tagállamoknak, mert attól tartanak, hogy ez minden évben vétólehetőséget, zsarolásra alkalmat biztosítanak Orbán Viktornak. A tárgyalások során azonban arra némi nyitottság mutatkozott a kormányok részéről, hogy két év elteltével legyen egy felülvizsgálati lehetőség – így Orbán csak egy alkalommal blokkolhatja a további kifizetéseket.
  • Az is egy magyar javaslat, Orbán Viktor többször hangsúlyozta is, hogy ne az uniós költségvetés módosítása, hanem egy költségvetésen kívüli eszköz keretében, a tagállamok befizetése alapján kapja meg ezt a pénzt Ukrajna. Erre az esetre Magyarország is befizetné a rá eső részt. Érdekes módon erre készül is az EU – csak éppen Magyarország nélkül. Ursula von der Leyen bizottsági elnök tett már említést arról, hogy ha nem sikerül a 27 tagállamnak megegyeznie, akkor Magyarország nélkül 26 tagállam úgynevezett megerősített együttműködés keretében, kormányközi szerződéssel biztosítja a támogatást. Ez azonban bonyolult, időigényes folyamat, amelyhez meg kell szerezni a nemzeti parlamentek támogatását is. Ami a jelenlegi hivatalos helyzetet illeti: a csütörtöki EU-csúcson az a javaslat lesz a vezetők előtt, amit Orbán Viktor decemberben megvétózott. Ezt többször is, legutóbb hétfőn reggel tette egyértelművé a soros elnökség. A legfontosabb dolog, hogy a 27-ek körében megegyezést érjünk el. Ez az elsődleges – jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter. Azt is elmondta, hogy ha ez a megegyezés mégsem jön össze valamennyi tagállam részvételével, akkor „meglátjuk, hogy milyen alternatívák vannak”. Múlt héten az is elterjedt a sajtóban, hogy ha Magyarország blokkolná az ukránoknak szánt pénzt, akkor a tagállamok az uniós alapszerződés 7-es cikkelye értelmében felfüggesztenék a magyar kormány szavazati jogát. Pénteken már elemeztük, hogy ennek miért nincs esélye, ezzel egybehangzóan a csúcstalálkozó előkészítésében részt vevő tanácsi forrásunk azt mondta, hogy nem lenne helyénvaló a csúcsra a 7-es cikket behozni. Ami viszont eldöntött tény, júniusban a belga elnökség újabb meghallgatást szervez ennek az eljárásnak a keretében a magyar jogállamiságról. Az FT cikkére visszatérve, azt nem lehet kizárni, hogy egy esetleges magyar blokkolásra válaszul tagállami vezetők közös nyilatkozatot adjanak ki, amelyben – a lap szerint – a magyar uniós források tartós blokkolása szerepelne. Azonban ilyen dokumentumot az elnökség nem készít elő. Borítóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. Fotó: European Union Forrás:https://hvg.hu/eurologus/20240129_Nincs_titkos_unios_terv_Magyarorszag_megbuntetesere
Részvény: