Börtönfotó készült Donald Trumpról

Íme a P01135809-es számú rab. Ujjlenyomatot is vettek a volt amerikai elnöktől Atlantában.

Donald Trump csütörtökön, helyi idő szerint késő délután feladta magát a Fulton megyei börtönben, miután a 2020-as georgiai választási eredmények visszafordítására tett erőfeszítései miatt tucatnyi vádpont merült fel ellene. Ezzel a volt elnök idén negyedszer szembesült büntetőjogi vádakkal.

Trumpot a P01135809-es számú rabként vették nyilvántartásba, és ő lett az első volt elnök, akiről arckép készült. Amikor elhagyta Georgiát, Trump az újságíróknak tagadta, hogy bármi törvénybe ütközőt tett volna.

Trumpnak és 18 vádlott-társának péntek déli 12 óráig kell önként feladnia magát, miután a Georgia államban vádat emeltek ellenük a 2020-as választások felforgatásával kapcsolatos büntetőeljárásban.

A volt amerikai elnököt azzal vádolják a vádiratban, hogy egy „bűnszervezet” vezetőjeként része volt egy széles körű összeesküvésnek, amelynek célja az volt, hogy elkerüljék a 2020-as elnökválasztási vereségét Georgia államban.

A CNN beszámolója szerint Fani Willis Fulton megyei kerületi ügyész azt kéri, hogy mind a 19 ember tárgyalása október 23-án kezdődjön, ami rendkívül ambiciózus ütemterv. Trump ellenzi a javasolt tárgyalási időpontot, közölték a volt elnök ügyvédei csütörtökön.

Donald Trump 200 ezer dollár óvadék ellenében távozott a börtönből. Az óvadéki megállapodás értelmében a volt elnök nem beszélhet, illetve kommunikálhat a nyilvánosság előtt tanúkat, illetve vádlottársait „megfélemlítő” módon. Az ügyész és a védők között megállapodás megsértése bebörtönzéssel járhat.

Az atlantai börtönben való megjelenése előtt Donald Trump lecserélte korábbi védőügyvédjét egy helyi jogászra, a „fehérgalléros” ügyekre szakosodott Steven Sadowra. A jogász közleményben erősítette meg a felkérést, és azt írta, hogy a Georgia államban indult vádeljárás során ő képviseli majd Donald Trumpot. Hozzátette, hogy véleménye szerint ügyfelét soha nem lett volna szabad megvádolni a felhozott cselekményekkel, amelyekben ártatlan – számolt be róla az MTI.

Politikai csatározás
Csütörtökön Donald Trump börtönbeli megjelenésével egy időben a Képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, az amerikai törvényhozás felügyeleti jogkörére hivatkozva bekérte az ügyben eljáró kerületi ügyész, Fanni Willis, valamint irodája és a szövetségi kormány közötti minden kommunikációt, köztük az üzenetváltásokat Jack Smith, különleges ügyésszel, aki a szövetségi bűnvádi eljárásokat emelte Donald Trump ellen. Jim Jordan a hivatalos kérést többi között azzal indokolta, hogy a büntetőügy kapcsán felmerül a politikai indíttatás.

Trump: El tudjátok ezt hinni? Atlantába megyek, hogy a radikális baloldali kerületi ügyész letartózt
A bíróság 200 ezer dollárban (mintegy 70 millió forintban) állapította meg az óvadékot Donald Trump ügyében Georgia államban – derül ki a nyilvánosságra hozott bírósági iratokból.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/bortonfoto-keszult-donald-trumprol.776316.html

Részvény: