Borrell: Oroszország súlyos válságba sodorja a globális élelmiszerellátást

Oroszország súlyos válságba sodorja a globális élelmiszerellátást – figyelmeztetett csütörtökön Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Oroszország csak pár napja nyilvánította ki, hogy eláll a tavaly júliusban török közvetítéssel összehozott gabonaszállítási megállapodástól, amely lehetővé tette, hogy az exportra szánt ukrán gabona el is jusson azokba a gabonában szegény országokba, – például Egyiptomba – ahol erre igazán szükség van. A megállapodás eddig jelentősen csökkenteni tudta az orosz agresszió által fűtött háború okozta éhínségek kocskázatát.

Azt már most tudjuk, hogy ez hatalmas és súlyos élelmiszerválságot fog okozni a világban

– mondta Borrell a Reuters jelentése szerint, mielőtt az uniós külügyminiszterek találkozójára indult volna. A főképviselő arra is kitért, hogy szerinte Oroszország szándékosan támadta meg az ukrajnai Odessszában található gabonatároló létesítményeket, ami tovább mélyíti az élelmiszerválságot.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/20/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-hirfolyam-julius-20/#borrell-oroszorszag-sulyos-valsagba-sodorja-a-globalis-elelmiszerellatast

Részvény: