Boris Johnson: Putyin rakétatámadással fenyegette Nagy-Britanniát

Azt állítja Boris Johnson korábbi brit kormányfő, hogy Vlagyimir Putyin rakétatámadással fenyegette meg őt egy rendkívüli telefonbeszélgetés során még az ukrajnai orosz inváziót megelőzően. Mindez a BBC új, Putyin a Nyugat ellen című dokumentumfilmjének előzeteséből derült ki. A film hétfőn este kerül adásba a BBC kettes csatornáján.

A korábbi konzervatív brit kormányfő elmondása szerint Putyin azt mondta neki, hogy a rakétatámadás „csak egy percbe telne”. A fenyegetés állítólag még 2022 februárjában egy „nagyon hosszú” telefonbeszélgetésben hangzott el. Johnson állítólag ekkor figyelmeztette az orosz elnököt, hogy Ukrajna lerohanása nyugati szankciókhoz vezetne, és fokozottabb NATO-jelenléthez Oroszország határainál. Johnson állítólag azzal is elodázni próbálta a az orosz katonai akciót, hogy közölte: Ukrajna „belátható időn belül” nem fog csatlakozni az észak-atlanti katonai szövetséghez.

Putyin elnök a korábbi kormányfő szerint „nagyon bizalmasan” viselkedett telefonhívás során.

Azt nem lehet tudni, hogy a fenyegetés valódi volt-e. Tekintettel azonban az Egyesült Királyságot ért korábbi orosz támadásokra – legutóbb Salisburyben 2018-ban volt példa ilyesmire –, Johnsonnak valószínűleg nem volt más választása, komolyan kellett vennie a fenyegetést. Kilenc nappal később, február 11-én Ben Wallace brit védelmi miniszter Moszkvába repült, hogy orosz hivatali partnerével, Szergej Sojguval találkozzék.

A BBC dokumentumfilmjéből kiderül az is: Wallace azzal az ígérettel távozott Moszkvából, hogy Oroszország nem fogja lerohanni Ukrajnát, noha állítólag mindkét fél tudta, hogy ez hazugság.

Wallace szerint ez a „meglehetősen dermesztő, de közvetlen hazugság” megerősítette abban a meggyőződésében, hogy Oroszország támadásra készül. Valerij Geraszimov tábornok – Oroszország jelenlegi vezérkari főnöke – távozásakor ráadásul állítólag azt mondta neki: „soha többé nem fognak megalázni minket”.

Miután február 24-én orosz tankok lépték át az ukrán határt, Johnson úr az éjszaka közepén telefonhívást kapott Zelenszkij elnöktől.

Zelenszkij nagyon-nagyon nyugodt volt

– emlékezik Boris Johnson, aki azonnal felajánlotta, hogy segít biztonságba helyezni az ukrán elnököt. Zelenszkij azonban, mint köztudott, ezt nem fogadta el.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/01/30/boris-johnson-orosz-raketa-nagy-britannia-fenyegetes-ukrajna-haboru/

Részvény: