Blokkolták Magyarország amerikai rakétabeszerzését

Egy amerikai republikánus szenátor blokkolta Magyarország 735 millió dollár (260 milliárd forint) értékű fegyverbeszerzését, így büntetve, hogy a magyar kormány hosszú ideje nem hajlandó ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását – számolt be a Washington Post.

James E. Risch, aki a külügyi bizottság egyik vezető tagja, a közleményében arról írt, hogy Magyarországnak nem szabad megakadályoznia, hogy Svédország a NATO-tagja legyen, ha hozzá akar jutni az amerikai fegyvercsomaghoz, amely többek között 24 HIMARS rakétavetőt is tartalmaz több mint száz rakétával.

„Mivel már június van, és még nem történt semmi, elhatároztam, hogy az új amerikai fegyvereladást Magyarország irányába felfüggesztem” – szögezte le a politikus, aki azzal a lehetőséggel élt, hogy a komolyabb fegyverszállítmányokat minden magasrangú bizottsági tagnak jóvá kell hagynia.

A Washinton Post megkereste a magyar kormányzatot, de nem onnan nem érkezett válasz, míg az amerikai külügy nem kívánta kommentálni a döntést.

Svédország az orosz agresszió hatására már több mint egy éve benyújtotta a csatlakozási kérelmét a NATO-ba, de Törökország és Magyarország nem ratifikálta a kérelmét. Most úgy tűnik Magyarország emiatt nem juthat hozzá ahhoz a fegyverrendszerhez, amely kulcsszerepet játszott az orosz támadás megállításában Ukrajnában.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/14/himars-nato-blokkoltak-magyarorszag-amerikai-raketabeszerzeset/

Részvény: