Blinken: a Wagner-csoport befészkelheti magát Nigerbe

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken a nigeri puccsról nyilatkozva hangsúlyozta, Jevgenyij Prigozsin orosz Wagner-csoportja az államcsíny egyértelmű nyertese.

Az orosz Wagner-csoport kihasználta a Nigerben történő puccs okozta politikai instabilitást, és növelte befolyását a nyugat-afrikai térségben, közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter a brit BBC-nek adott interjújában. Blinken hangsúlyozta, erősödő feltételezések szerint az ugyancsak katonai puccsal átvett Maliban már jelenlévő orosz zsoldosokat a nigeri katonai puccsisták már meg is kereshették, hogy segítséget kérjenek tőlük – ezzel pedig újabb, stratégiai térségbeli államra terjesztenék ki befolyásukat.

Blinken hozzátette, azt azért nem gondolja, hogy a nigeri katonai hatalomátvételt eleve a Wagner-csoport és vezetője, Jevgenyij Prigozsin tervelték volna ki. Hangsúlyozta továbbá azt is, minden egyes hely a földön, ahová a Wagner-csoport megérkezik „halállal, pusztítással és kizsákmányolás” járt a nyomukban.

A főleg a térségben hagyományosan, ellentmondásos szerepet játszó Franciaországgal versenyezve a Wagner 2016-tól fogva jelent meg a Nigerrel szomszédos Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban is, hivatalosan mindkét helyen a helyi kormány megbízásából, iszlamista és más milíciák ellen harcolnak. Eközben azonban a Wagner katonai erejét felhasználva Prigozsin jelentős bányakincsekre tette rá a kezét és nagy mértékű politikai befolyást is szerzett az államok felett. Maliban a katonai rezsim például a francia békefenntartókat is végleg velük váltotta fel.

Mali és Burkina Faso államai aktívan támogatják a Nigerben, Mohamed Bazoum elnök elmozdításával és bebörtönzésével járó puccsot, Guinea pedig passzívan ugyancsak a puccsistákkal tart, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) tagjai, valamint Franciaország és az Egyesült Államok akár katonai beavatkozást is kilátásba helyezett, amennyiben Bazoum elnököt nem helyezik vissza Nigerben.

Részvény: