Biden úgy véli, Netanjahu hozzáállása a gázai háborúhoz többet árt, mint használ Izraelnek

Az izraeli kormányfő szerint az amerikai elnök téved.

Visszautasította Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Joe Biden azon megjegyzését, miszerint a gázai háborúhoz való hozzáállása többet árt Izraelnek, mint amennyit használ – írja a Guardian.

A hétvége folyamán az amerikai elnök kijelentette, hogy Netanjahunak több figyelmet kellene fordítania a gázai harcok következtében életüket vesztő ártatlanokra, illetve ekkor jelentette ki azt is, hogy az izraeli miniszterelnök álláspontja ártalmas Izrael érdekeire nézve.

Az MSNBC-nek interjút adó elnök arról is beszélt, hogy a Gázai övezet és Egyiptom közötti határon lévő Rafah elleni esetleges izraeli támadás lenne a vörös vonal számára, ám azt is hozzátette, hogy sosem hagyná magára Izraelt.

Netanjahu a Politicónak adott interjújában vágott vissza, ebben elmondta, hogy az elnök téved, ha arra céloz, hogy ő a politikájával nem az izraeli többséget képviselné és hogy ez a politika ártalmas lenne az országra nézve.

Ezen utóbbit ugyanakkor árnyalja, hogy az október 7-i Hamász támadássorozat folyamán elrabolt izraeli túszok hozzátartozói egyértelműen Netanjahu kudarcát látják abban, hogy még mindig nem volt képes kiszabadítani szeretteiket és ennek a meggyőződésüknek több tüntetésen is hangot adtak, sőt, már az előrehozott választásokat is követelték.

Mindezzel egyidejűleg a Gázai övezetben egészen pokoli állapotok uralkodnak, ugyanis most már nem csak a támadásokban veszítik életüket az emberek, hanem a kiszáradás és az éhhalál is fenyegeti őket. A Hamász ellenőrzése alatt álló helyi egészségügyi minisztérium bejelentése szerint az elmúlt 10 napban 23 ember, köztük több gyerek is halt bele a nélkülözésbe.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240311_biden-netanjahu-haboru-kritika-usa-izrael

Részvény: