Biden kiadná a hágai bíróságnak az orosz háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat

Joe Biden amerikai elnök utasította kormányát, hogy ossza meg az Ukrajnában elkövetett állítólagos orosz háborús bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítékokat a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), írja a Reuters.

A Pentagon ellenezte a bizonyítékok megosztását, és amellett érvelt, hogy ha együttműködnek az ICC-vel, akkor az precedenst teremthet politikailag motivált felelősségre vonására, ami akár a külföldön szolgáló amerikai katonákat is érintheti. Korábban a demokrata és a republikánus oldalról is bírálta érte a Pentagont, amiért nem osztja meg az ICC-vel a katonai hírszerzési információkat, ezzel aláásva az orosz háborús bűnösökkel szembeni eljárásokat.

Márciusban az ICC elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen, amiért törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából.

A Fehér Ház nem kívánt tájékoztatást adni a Nemzetközi Büntetőbírósággal való együttműködés részleteiről.

Az elnök az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta világosan fogalmaz: az ukrajnai háborús bűnök, atrocitások elősegítőit és elkövetőit felelősségre kell vonni

– mondta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Az ukrán és a nyugati hatóságok korábban elmondták, hogy bizonyítékaik vannak gyilkosságokra és kivégzésekre, a civil infrastruktúra bombázására, erőszakos deportálásokra, gyerekek elhurcolására, kínzásokra, szexuális erőszakra és önkényes fogva tartásra.

Oroszország és az Egyesült Államok nem tagja az ICC-nek.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/27/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-2023-julius-27/#biden-kiadna-a-hagai-birosagnak-az-orosz-haborus-bunokkel-kapcsolatos-bizonyitekokat

Részvény: