Biden: Az USA nem támogatja Tajvan függetlenségét

Az amerikai elnök a hétvégi választás eredményeire reagálva igyekezett megnyugtatni Pekinget.

Joe Biden amerikai elnök a tajvani választások eredményére reagálva kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét – írja Reuters.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a tajvani választók a jelenleg is kormányzó, tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) elnökjelöltjét szavazták meg.

A frissen megválasztott Laj Csing-Tö határozottan elutasította a megválasztását ellenző kínai nyomást, és ígéretet tett arra, hogy egyszerre száll szembe Pekinggel és keresi a tárgyalások lehetőségét. Tajvan, amelyet a szomszédos Kína sajátjának tekint, demokratikus sikertörténetnek számít azóta, hogy 1996-ban megtartották az első közvetlen elnökválasztást, amely az önkényuralmi rendszer és a statárium elleni több évtizedes küzdelem csúcspontja volt.

Az Egyesült Államok 1979-ben változtatta meg a diplomáciai álláspontját Tajvan kérdésében, azóta hivatalosan Kína álláspontját támogatja és nem ismeri el a tajvani függetlenséget. Ennek ellenére nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn az önigazgatású szigettel, amelynek a legfontosabb támogatója és fegyverszállítója.

Biden korábban felháborította a kínai kormányt olyan megjegyzéseivel, amelyek azt sugallták, hogy az Egyesült Államok megvédené a szigetet, ha Kína erőszakkal igyekezne azt ellenőrzése alá vonni. Az USA elnökének a Tajvan függetlenségét tagadó megjegyzései most Peking megnyugtatására tett erőfeszítésnek tűnnek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240115_Biden_AZ_USA_nem_tamogatja_Tajvan_fuggetlenseget

Részvény: