Biden az ENSZ-közgyűlésről üzent Putyinnak: Nukleáris háborút nem lehet megnyerni

Az amerikai elnök szerint Moszkva felelőtlenül fenyegetőzik atomfegyverek bevetésével.

Az ENSZ alapokmányában rögzített elvek “szégyentelen megsértésével” vádolta meg Oroszországot szerdán az ENSZ-közgyűlésben Joe Biden amerikai elnök.

A közgyűlés 77. ülésszakának általános vitájában felszólalva az amerikai elnök kijelentette: “ez a háború egész egyszerűen lerombolja Ukrajnának a létezéshez való jogát”. Egyben bírálta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja lerohanja a szomszédját.

Biden megerősítette, hogy Ukrajna mellett állnak az orosz agresszióval szemben. Az amerikai elnök beszédében támogatta a Biztonsági Tanács megreformálását, az állandó és nem állandó tagok számának növelését. Hozzátette: a testületnek tartózkodnia kellene a vétó használatától.

Az amerikai elnök szerint Moszkva “felelőtlenül” fenyegetőzik atomfegyverek bevetésével, és figyelmeztette Putyint: nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni.

Biden sürgette az országokat, hogy diplomáciai úton ismét kötelezzék el magukat a nukleáris fegyverek terjedését célzó rendszer megerősítése mellett.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220921_biden_oroszorszag_ensz_alapokmany_ukrajnai_haboru

Részvény: