Beperelheti az EP az Európai Bizottságot, mert pénzt adott Magyarországnak

10,2 milliárd euró is több a soknál – véli az Európai Parlament jogi bizottsága, a véleményt pedig osztják a nagy frakciók vezetői is.

Pert indíthat az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen, mert a brüsszeli testület hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország hozzájuthasson 10,2 milliárd eurónyi uniós forráshoz – írja hírlevelében a Politico. A Bizottság december közepén döntött úgy, hogy Magyarország teljesítette az úgynevezett horizontális feljogosító feltételeket, ezzel pedig elvben hozzájuthat a kohéziós forrásokhoz, legalábbis azokhoz a pénzekhez, amelyeket más eljárások (például az úgynevezett kondicionalitási eljárás) miatt nem zároltak – ez az említett 10,2 milliárdos részlet.

Itt a döntés: felszabadított az Európai Bizottság 10 milliárd eurónyi kohéziós támogatást

Két, az igazságszolgáltatáshoz köthető jogszabály elfogadását ítélte kielégítőnek Brüsszel, a források egy része azonban továbbra is blokkolva marad.

A Politico emlékeztet: a döntést mindössze egy nappal az előtt az EU-csúcs előtt közölték, amelyen a huszonhetek döntöttek Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről – ez volt az a döntés, amelyről Orbán Viktor kivonult, hogy ne legyen akadálya a jóváhagyásnak. A hozzájárulás előzménye pedig az volt, hogy a magyar kormány és a magyar parlament több, az igazságszolgáltatással kapcsolatos jogszabály-módosításról döntött.

Az EP már korábban is jelezte: aggályosnak tartja azt, hogy Magyarország uniós forrásokhoz juthat, ezért az EU Bíróságán támadhatja meg a bizottsági döntést. Hétfőn este a Parlament jogi bizottsága zárt ülésen döntött erről, azzal az indokkal, hogy a Bizottság nem teljesítette azt a kötelezettségét, hogy megvédje az uniós adófizetők pénzét a visszaélésekkel szemben.

A Politico úgy tudja, hogy a jogi bizottság 17 jelenlévő tagja közül 16 támogatta a döntést, mindössze egy (szélsőjobboldali) ellenszavazat volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy az EP legnagyobb, néppárti frakciója is egyetért a döntéssel, ami rosszul érintheti Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, aki a párt csúcsjelöltjeként újrázna a brüsszeli testület élén.

Az egyelőre nem világos, hogy az Európai Bíróságnak mi alapján kellene döntenie, hasonló eset legalábbis nem volt még az unió történetében.

A lépést még jóvá kell hagynia az EP elnökének is, erről a politikai csoportok vezetői csütörtökön dönthetnek, a Politico azonban úgy tudja, a nagy uniópárti frakciók vezetői mind támogatják azt.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240312_beperelheti-az-ep-az-europai-bizottsagot-mert-penzt-adott-magyarorszagnak

Részvény: