Bekérették a magyar nagykövetet Brazíliában Bolsonaro bujkálása miatt

A bukott brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen, még februárban, miután a brazil rendőrség elkobozta az útlevelét.

Brazília külügyminisztériuma bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon arra, miért töltött két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén “bujkálva” Jair Bolsonaro – írja Guardian.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a The New York Times a nagykövetség biztonsági kameráinak felvételei alapján írta meg, hogy Jair Bolsonaro volt brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen, ahol menedékjogot kért.

Február 8-án a brazil rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután Bolsonaro elveszítette a 2022-es elnökválasztást.

Négy nappal később, február 12-én Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetség bejáratánál várakozott, hogy beengedjék. A követségen Halmai Miklós magyar nagykövet és a személyzet tagjai várták. A felvételek tanúsága szerint a volt elnök február 14-ig a nagykövetségen tartózkodott, két biztonsági őr kíséretében.

Nem tagadom, hogy a [magyar] nagykövetségen jártam, de nem árulom el, hol voltam még. Van egy, a világ más államfőiből álló baráti köröm. Ők aggódnak értem. Szoktam velük beszélni az országunk érdekeit szolgáló ügyekről és pont. A többi csak spekuláció

– nyilatkozta hétfőn Bolsonaro Metrópoles brazil honlapnak. A volt elnök ügyvédei közleményükben azt állították, hogy Bolsonaro csak azért járt a nagykövetségen, “hogy ápolja a kapcsolatot egy baráti ország hatóságaival”.

Bolsonaro, aki 2022 végén vesztette el a hatalmat, miután az elnökválasztáson baloldali riválisa, Luiz Inácio Lula da Silva legyőzte, egy sor büntetőeljárással néz szembe. Többek között azzal vádolják Brazíliában, hogy meghamisította a Covid-oltási nyilvántartást, drága külföldi ajándékokat próbált lenyúlni, és ami a legsúlyosabb, hogy az utódja kormányának megbuktatására szövetkezett.

Aznap, amikor le kellett adnia az útlevelét, Orbán Viktor az X közösségi média platformon megosztott egy fényképet, amelyen kezet rázott Bolsonaróval, és azt írta hosszá: „Egy becsületes hazafi. Folytassa a harcot, elnök úr!”

Bolsonaro választási veresége előtt azt mondta, hogy csak három lehetséges jövőt lát magának: börtön, halál vagy győzelem. A New York Times videója alapján elképzelhető, hogy a bukott elnök most egy negyedik alternatívát fontolgat, ha beköltözne a magyar nagykövetségre, akkor a nemzetközi jog szerint nem lehetne letartóztatni.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240326_bekerettek-a-magyar-nagykovetet-braziliaban-bolsonaro-bujkalasa-miatt

Részvény: