Balog Zoltán ma nyilatkozatot tesz arról, milyen szerepe volt a Novák Katalin lemondásához vezető kegyelmi ügyben

A református püspököt kedd délelőttre rendelte be a Magyarországi Református Egyház vezetése, de a közvélemény is válaszokat vár, volt-e valamilyen köze a bicskei gyermekotthon igazgató-helyettesének adott elnöki kegyelemhez.

Ígérete szerint ma nyilatkozatot tesz Balog Zoltán református püspök, hogy milyen szerepe volt a Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter bukásához vezető kegyelmi ügyben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt vezetője a „lelkipásztor és presbiter testvéreinek” küldött körlevelében hétfőn már cáfolta, hogy bárki köze lenne a bicskei gyermekotthon igazgató-helyetteséhez vagy a neki adott elnöki kegyelemhez. A dokumentumot a Telex szerezte meg, ebben „alaptalan vádaskodásoknak” nevezte a híreket.

Azt ugyanakkor a levélben is megerősítette, hogy kedden nyilatkozatot ad ki az ügyben.

Balog Zoltán szerepéről a kegyelmi botrányban napok óta érkeznek a hírek. A püspöknek ezek szerint állítólag kulcsszerepe volt abban, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, miután az pedofil bűncselekmény eltusolásában segédkezett. A Telex és a Direkt36 cikke külön megemlítette, hogy botrány kirobbanása után Novák stábja azzal próbálta menteni a döntést a miniszterelnöknél, hogy az Balog nyomására született.

444.hu pedig úgy tudja, hogy a kegyelmi döntés előtt, azaz 2023. április 23-át megelőzően Balog Zoltán találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között. A portál kormányzati forrásból is úgy értesült, Balognak vállalnia kell a felelősséget az ügyben, ezt várja tőle Orbán Viktor, akinek egykori emberierőforrás-minisztere nemcsak bizalmasa, hanem egy ideig lelkésze is volt.

Az ügy kirobbanása után Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közleményben sietett leszögezni, hogy az egész híresztelés Orbánnal és Baloggal kapcsolatban „hírlapi kacsa”, a kormány és annak feje pedig nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat.

A református püspök négy napja azt jelezte, visszavonul néhány hétre imádkozni, gondolkozni, mint kiderült, Ausztriába. Innen rendelte be kedd délelőttre a Magyarországi Református Egyház vezetése, hogy esperes-gondnoki értekezleten számoljon be a történtekről.

Bár kérdéses, hogy a nekik adott beszámoló nyilvánosságra kerül-e, Balog Zoltán és Novák Katalin, valamint a kegyelmi ügy kapcsolatáról számos kérdésben választ vár a közvélemény. A református püspöknek a nyilvánosság előtt tisztáznia kell, hogy

  • gyakorolt-e bármilyen informális nyomásgyakorlást vagy közbenjárt-e K. Endre ügyében
  • járt- e bent a Sándor-palotában a döntés előtt
  • beszélt-e előzetesen a köztársasági elnökkel az ügyben
  • valóban próbált-e találkozót szervezni Novák Katalin és K. Endre felesége között
  • miért nem szólalt meg előbb az ügyben és védte meg az államfőt, ha most híreszteléseknek nevezi azt. Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240213_Balog_Zoltan_nyilatkozatot_tesz_Novak_Katalin_lemondas_kegyelem
Részvény: