Baljós adat az Eurostattól: rekordszámú csődeljárás indult az EU-ban, Magyarországon is aggasztó a helyzet

A szállítmányozók és a vendéglátók vannak a legrosszabb helyzetben.

Jelentősen, csaknem 27 százalékkal nőtt a csődök száma 2022 utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest az Európai Unióban – közölte az Eurostat. Az uniós statisztikai hivatal kiemelte: a mutató soha volt ilyen magas az adatgyűjtés kezdete, 2015 óta. 2015 elejéhez képest 13,1 százalékkal több cég húzta le a rolót.

A legsúlyosabb a logisztikai ágazatban a helyzet: itt 72,2 százalékkal nőtt negyedév alatt a csődbejelentések száma. A szállás és vendéglátás terén 39,4 százalékos volt a növekedés. Ha a Covid előtti helyzettel hasonlítjuk össze, még tragikusabb a kép: 2019 utolsó három hónapjához képest tavaly év végén csaknem megduplázódott a csődöt jelentő cégek száma a szállás és vendéglátás ágazatban (+97,7%), a szállításnál pedig 85,7 százalékos volt a növekedés.

A csődeljárások száma 2022-ben végig növekedett, miközben az év végére ha minimálisan is, de csökkent a cégregisztrációk száma. Igaz, ez még mindig magasabb értéket jelent, mint a Covidot megelőző időszakban bármikor.

Magyarországon 2022 végén 40 százalékkal volt magasabb a csődbejelentések száma, mint 2015 elején. Mindez azért is érdekes, mivel a Covid óta az érték jellemzően 60 százalékkal kevesebb volt a kezdőadatnál, 2022 harmadik negyedévére viszont gyakorlatilag elérte a 2015-ös kezdőértéket, az év végére pedig kiugró növekedés volt tapasztalható. Mindez ugyan jócskán meghaladja az uniós átlagot, de messze van egyes országoktól: Szlovákiában 138 százalékkal több csődöt jelentettek, a horvátoknál 250 százalékos volt a növekedés, a spanyoloknál pedig majdnem ötször annyi cég húzta le a rolót tavaly év végén, mint 2015 elején.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20230218_eurostat_csod_cegalapitas

Részvény: