Azonosítottak egy orosz kémet, aki az EP épületében képviselőkkel is találkozott Brüsszelben

Politico szerint egy meg nem nevezett nyugati ország titkosszolgálata arról tájékoztatta a lapot, hogy az orosz titkosszolgálat sikeresen bejuttatott egy ügynököt több uniós intézménybe, hogy az az ukrajnai háború Kreml-párti értelmezését terjessze. Az ügynök neve Novica Antic, aki származására nézve szerb, foglalkozására nézve katona és szakszervezeti vezető – írta a 444.

Antic, aki a frissen publikált információk szerint az orosz FSZB ügynöke, 2023 októberében Brüsszelben, az EP épületében találkozott több, különböző frakciókban ülő EP-képviselővel, így a német zöld Viola von Cramon-Taubadellel, a szocialisták és demokraták frakciójában ülő olasz Alessandra Morettivel és a jobbközép Néppárt szlovák képviselőjével, Vladimír Bilcíkkel. A szerb férfi találkozott két uniós katonai szakszervezet, az EUROMIL és az EPSU képviselőivel is.

A Politico által látott anyagban szerepelt Antic orosz tartótisztjének a neve is. Ő Vjacseszlav Kalinyin, a Veteran News nevű katonai híroldal szerkesztője.

Az orosz titkosszolgálat Szerbiát olyan közvetítő országnak használja, amin keresztül információs műveleteket hajthat végre, melyek célja az országon és az EU-n belüli NATO- és EU-szimpátia csökkentése.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/03/05/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-elo-hirfolyam-marcius-5-kedd/#azonositottak-egy-orosz-kemet-aki-az-ep-epuleteben-kepviselokkel-is-talalkozott-brusszelben

Részvény: