Az USA engedélyezte Dániának és Hollandiának, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnának

Az ukrán hadsereg már nagyon számít az amerikai gépekre.

Anthony Blinken, amerikai külügyi szóvivő megerősítette, hogy az Egyesült Államok engedélyezte Dániának és Hollandiának az F-16-os vadászrepülők Ukrajnában szállítását, amint az ukrán pilóták kiképzése véget ért – írja a Reuters.

Csütörtöki hír, hogy Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője bejelentette, nincs idén esély arra, hogy Ukrajna az amerikai F-16-os vadászrepülőkkel biztosítsa légterének védelmét.

Joe Biden májusban hagyta jóvá a harci gépek szállítását Ukrajnába, de a szállítás időpontjáról és mikéntjéről eddig még nem volt információ. A dán védelmi miniszter úgy nyilatkozott, a dán kormány álláspontja eddig is az volt: a kiképzés utáni természetes lépés a gépek biztosítása.

Mark Rutte holland védelmi miniszter hasonló állásponton volt májusban, Hollandia is hajlandóságot mutatott az F-16-osok Ukrajnába küldésére, főleg mert az ország fokozatosan kivonja fegyveres erőiből az ilyen típusú repülőket. Hollandia jelenleg 24 üzemképes F-16-ossal rendelkezik, amit a hivatalos döntések szerint 2024 közepéig kivonnak a hadrendből.

Jurij Ihnat csütörtökön hozzátette, nagy reményeket fűznek az amerikai vadászrepülőkhöz, ezekkel szeretnék kivédeni az orosz rakéta- és dróntámadásokat.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230818_Az_USA_engedelyezte_Danianak_es_Hollandianak_hogy_F16osokat_kuldjon_Ukrajnanak

Részvény: