Politico: A törökök újracsomagolva adják tovább az orosz olajat, így kerülik ki az EU-s szankciókat

A szankciók bevezetése óta Törökország egyre több olajat szállít az EU-ba, miközben egyre többet importál Oroszországból.

Mióta az Európai Unió 2023 februárjában megtiltotta az orosz üzemanyag importját, a Törökországból érkező gázolaj mennyisége jelentősen megnőtt az EU-ban. Csakhogy eközben Törökország a korábbinál jóval több olajat importál Oroszországból, a jelek szerint ezt csomagolja újra, és adja tovább Európába – írja a Politico.

A szankciók csak az olyan olajszállítmányokra terjednek ki, amelyeken származási helyként Oroszország szerepel, így a török címkés orosz olajat a görög és más európai kikötők gond nélkül fogadhatják. A szankciók bevezetését követő egy évben, idén februárig 105 százalékkal nőtt a törökök által vásárolt orosz olaj mennyisége, míg Törökország EU-s üzemanyagexportja 107 százalékkal emelkedett.

Ceyhan kikötőjébe az említett időszakban 22 millió hordó gázolaj érkezett, ennek 92 százaléka Oroszországból. A kikötőből exportált olaj 85 százaléka az EU-ba tartott. A lapnak nyilatkozó szakértő, Katona Viktor arról beszélt, „nagyon valószínű”, hogy az innen származó export valójában újracsomagolt orosz üzemanyag. Két másik kikötőben, Mersinben és Marmara Ereğlisiben is hasonló a helyzet.

A szankciók kijátszásával Oroszország mintegy 3 milliárd euró (1158 milliárd forint) bevételre tett szert. Az ügylet Törökországnak is hasznot hajt, miközben a törökök EU-s csatlakozási tárgyalásai elakadtak, így nincs okuk a szükségesnél szigorúbban magukra vállalni az egyébként csak az uniós tagállamokra kiterjedő szankciókat. Ha az EU meg akarja akadályozni, hogy orosz olaj fusson be az európai kikötőkbe, szigorúbb szankciókra lesz szüksége.

Borítóképünk illusztráció.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240515_oroszorszag-torokorszag-eu-szankcio-olaj

Részvény: