Az unióba beszivárgó Wagner-zsoldosoktól tart a lengyel miniszterelnök

100 Wagner-katona települt a lengyel határ közelébe.

A Fehéroroszországban állomásozó Wagner-zsoldosok magukat migránsoknak álcázva szivároghatnak be az Európai Unióba, vagy pedig elősegíthetik az illegális migrációt Fehéroroszországból – figyelmeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Morawiecki szerint ez azért reális veszély, mert a közelmúltban 100 zsoldos települt át Fehéroroszország Lengyelországgal és Litvániával határos területére, Grodno város közelébe.

A helyzet sokkal veszélyesebbé vált – mondta a miniszterelnök a BBC tudósítása szerint egy gliwicei fegyvergyárban tartott sajtótájékoztatón. „Ez egyértelműen egy, lengyel terület ellen végrehajtott hibrid támadás felé tett újabb lépés.”

Fehéroroszországban több ezer Wagner-zsoldos tartózkodik, miután kudarcba fulladt puccskísérlete után a csoport inkább oda települt át, minthogy a reguláris orosz hadseregbe történő beolvasztást választotta volna.

Mind Lengyelország, mind Litvánia kerítést húzott a Fehéroroszországgal közös határára. A lengyel határőrség szerint a fehérorosz határőrök aktívan segítik a migránsokat a határon való átjutásban távol a hivatalos átkelési pontoktól.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230729_Az_unioba_beszivargo_Wagnerzsoldosoktol_tart_a_lengyel_miniszterelnok

Részvény: