Az ukránok szerint elsüllyesztették a hadihajót, amely részt vett a Kígyó-sziget elfoglalásában

A Szergej Kotov nevű hajó ára ukrán becslések szerint 65 millió dollár volt.

Az ukrán katonai hírszerzés (GUR) szerint ukrán tengeri drónok elsüllyesztették az 1300 tonnás Szergej Kotov orosz járőrhajót a Fekete-tengeren, a megszállt Krímet a délnyugat-oroszországi partoktól elválasztó Kercsi-szoros közelében – írja a CNN

Andrij Juszov, a GUR szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, a támadásnak hét halottja és hat sebesültje van. Hozzátette, a Szergej Kotov hajó a korábban elsüllyesztett Moszkva nevű cirkálóval együtt vett részt a Kígyó-sziget elleni 2022-es támadásban, és hírszerzési információk szerint az oroszok légvédelmi rakétarendszereket terveztek elhelyezni a fedélzetén.   

https://www.youtube.com/watch?v=fd6WhIC2lTI

A Szergej Kotov a Fekete-tengeri Flotta egyik legújabb orosz hajója volt, az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ jelentése szerint 2021. január 21-én csatlakozott a Fekete-tengeri Flottához. A 91 méter hosszú hadihajó hatótávolsága 6000 tengeri mérföld volt, 80 fős legénységet tudott szállítani, továbbá egy 57 milliméteres löveggel és modern légvédelmi rendszerrel is fel volt szerelve. Ukrajna szerint az ára 65 millió dollárra tehető.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240306_szergej-kotov-ukrajna-elsullyesztett-orosz-hadihajo

Részvény: