Az oroszok vegyi fegyvereket használnak a front legforróbb területein: a terrorállam bűnei miatt szankciós lépések szükségesek

Az oroszok ismét klórpikrint, egy erős vegyi anyagot használtak Szvatov és Bahmut térségében. Korábban az orosz hadsereg használta a kloropikrint 2022 szeptemberében, valamint idén márciusban, májusban és augusztusban. A vegyi fegyverek frontvonalon történő alkalmazásáról az Orosz Föderációban a legmagasabb szinten döntenek, így ez a precedens a Kreml szándékos politikája.

A kloropikrin katonai célú felhasználása a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény értelmében tilos. A megadott vegyi anyag súlyos mérgezést, szájüreg-, légutak, sőt a bőrfelület károsodását is okozhatja. Különösen súlyos esetekben a halál a kritikus mennyiségű kloropikrin belélegzése után perceken belül bekövetkezhet. Ezenkivül e vegyi fegyverek használata során a katonák személyes tárgyai, élelmiszerek és ivóvíz tömegesen szennyeződik. A klórpikrin mérgezi a talajvizet és szennyezi a földet – Franciaországban még mindig nagy területek alkalmatlanok mezőgazdasági hasznosításra, mert az első világháború idején, több mint száz évvel ezelőtt vegyi fegyvereket használtak ott. Vagyis Oroszország szándékosan követ el ökocidot Ukrajnában: a termőföldet megmérgezik és szennyezik.

Oroszország minden nap újabb háborús bűnöket követ el Ukrajnában, megsértve a hadviselést szabályozó összes létező egyezményt. A terrorista állam egész városokat pusztít el, nemzeti identitás alapján kiirtja az ukránokat, vegyi fegyvereket használ, amelyek hatással vannak a fegyveres erőkre, és környezetszennyezéshez vezetnek.

Emiatt további korlátozásokat kell alkalmazni a Kreml ellen: a teljes nemzetközi elszigeteltséget az agresszor hadiipari komplexuma elleni szankciókkal kell megerősíteni.

Részvény: