Az orosz harci repülőgépek esetleges aktiválása a Kreml újabb kétségbeesett lépése

         Oroszország harci repülőgépeket szállít Ukrajna határaihoz, amelyek támogatják új offenzíva kísérletét. Legalábbis erről ír a The Financial Times a nyugati hírszerzés képviselőire hivatkozva.

         Úgy vélik, hogy az orosz szárazföldi erők kimerültek, így az Oroszország a repülőgépekre fogadhat. „Az orosz katonai repülőgépek mintegy 80%-a már használható harci műveletekben. Arra számítunk, hogy légi hadjárat megindítására készülnek, ezért támadásaikkal megpróbálják hatástalanítani Ukrajna légvédelmét” – mondta egy magas rangú NATO-diplomata. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egy keddi Rammsteini találkozón hangsúlyozta az orosz légierő által jelentett veszélyt.

         „Egyértelműen azt mondta, hogy rövid időnk van arra, hogy segítsünk az ukránoknak felkészülni az offenzívára, és elég konkrét igényeik vannak. Az orosz szárazföldi erők eléggé kimerültek, szóval ez a legjobb mutatója annak, hogy ezt légi harcba fogják fordítani. Ha az ukránok túl akarnak élni, akkor a lehető legtöbb légvédelemmel és lőszerrel kell rendelkezniük” – mondta az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője.

         Az orosz taktikai és szállító repülőgépek már a tavalyi teljes körű invázió elején hatalmas veszteségeket szenvedtek, mert alábecsülték az ukrán légvédelem képességeit.

         Ma az ukrán légvédelmi erők sokkal erősebbek: nyugati légvédelmi rendszerekkel erősítik meg, és folyamatosan verik vissza az ellenséges drónok és rakéták hatalmas támadásait.

         Éppen ellenkezőleg, az orosz harci légi erők gyengül: a felszerelés elvesztése, a tapasztalt legénység halála, a szankciók, amelyek akadályozzák a repülőgépek és helikopterek gyártását és modernizálását. Az orosz parancsnokság belátja, hogy az orosz pilóták ilyen körülmények között öngyilkos merénylők, akárcsak a gyalogság, akiket az ukrán állások ellen öngyilkos támadásokba vetnek be. A harci légi erők aktiválásának szándéka az orosz parancsnokság elkeseredettségéről tanúskodik, amely nem tud meggyőző sikereket elérni a csatatéren, és kész tömegesen feláldozni a katonai pilótákat.

         Ráadásul – mint ismertté vált – Washington elismeri, hogy Kijev „a háború elhúzódásával” harci repülőgépeket kap, vagy legalábbis az Egyesült Államok zöld utat ad az F-16-osok más országokból való átszállításának. Kedden Rammstein formátumban tárgyalták a légierők kérdését, de Ukrajna szövetségesei jelenleg nem tartják sürgősnek, inkább a lőszer és a légvédelmi rendszerek kérdését részesítik előnyben.

         Továbbá, ahogy Stoltenberg úr kijelentette, „a NATO-szövetségesek nem fognak beavatkozni abba a háborúba, amelyet Oroszország folytat Ukrajna ellen, de a Szövetség modern harci repülőgépeket tud biztosítani önvédelemre”, ami mult év végén sokkal nagyobb tagadással találkazott.

         Abban az időben, amikor Ukrajnának vadászgépeket szállítanak, az orosz fegyveres erők elkezdtek ballonokat használni felderítési célokra. Ez a légi felderítési módszer nem hatékony és túlságosan elavult. Nagyjából elmondható, hogy a léggömb egyszerűen egy légi objektum, amelyet légvédelmi erőinknek egy drága rakétával kellene lelőniük – ez az orosz taktika. Más szempontból az ilyen léggömbök nem jelentenek veszélyt. És ez nem jelenti azt, hogy a léggömböt nem irányítják – meleg légtömegek mozgását követve mozog az égen.

         A háború húzódik, és határozottan nincs Putyin „kezében”. A „Kijev három nap alatt” több tízezres veszteségbe fordult Ugledarnál, Bahmutnál, Kremennájánál – a keleti front mai legnehezebb területein. A brit katonai minisztérium becslései szerint Oroszország mára hadseregének mintegy 97%-át használta fel az Ukrajna elleni háborúban. Azonban még az erőfeszítések maximális koncentrációja sem tette lehetővé, hogy az agresszor áttörje az ukrán védelmet. Ehelyett lassú, nehéz előrenyomulás következik.

         Oleg Zsdanov katonai szakértő úgy véli, hogy az orosz ukrajnai offenzív erőfeszítések csúcspontja márciusban lesz. Az oroszok nem tudják áttörni a fegyveres erők védelmét, és már végleg elveszítik támadóképességüket.

         Ezért Ukrajna támogatásának most a lehető legnagyobbnak és gyorsabbnak kell lennie. Jelenleg készül egy stratégiai előny a teljes gonosz legyőzésére.

Részvény: