Az orosz elnök 170 ezer fővel növeli hadseregének létszámát

Vlagyimir Putyin pénteken utasította az ország hadseregét, hogy közel 170 ezer fővel növelje a katonák számát, a rendelet azonnal hatályba lépett.

Ezzel 2,2 millióra nő az orosz katonai személyzet teljes száma, ebből 1,32 millió katona.

Putyin legutóbb 2022 augusztusában növelte a létszámot, akkor 137 ezer fővel 1,15 millió főre, a következő hónapban 300 ezer tartalékos mozgósítását rendelte el.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a mostani rendelet önkéntesek toborzásával valósul meg.

A tárca két okát jelölte az intézkedésnek:

  • a „különleges katonai műveletet”
  • és a NATO-bővítést.

A minisztérium szerint a létszámnövelés megfelelő válasz „a NATO-blokk agresszív tevékenységére”.

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere tavaly decemberben a 1,5 milliós haderőt jelölte meg végső célként, „mely szükséges az Oroszország biztonságát szolgáló feladatok teljesítésének garantálásához”.

A katonai veszteségek nagysága továbbra is bizonytalan.

  • az orosz hadsereg csak valamivel több mint 6 ezer katonai áldozatot erősített meg
  • a nyugati becslések ennél jóval magasabbak: októberben az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt közölte, hogy Oroszország 150-190 ezer főnyi veszteséget szenvedett el.

Oroszországban jelenleg rendelet tiltja, hogy az önkéntes katonák felmondják a szerződésüket, valamint hónapok óta zajlik toborzó kampány;jogvédő csoportok szerint az orosz hatóságok amnesztiát ajánlanak foglyoknak a katonai szolgálatért cserébe.

Az országban 2023. január elsejétől 30 évre emelték a kötelező szolgálati idő felső korhatárát. Minden 18 és 27 év közötti orosz férfinak egy évet kell katonai szolgálatot teljesítenie, de nagy részük egészségügyi okokból vagy az egyetemi hallgatóknak adott halasztás miatt kerüli a behívást. Moszkvában és más nagyvárosokban különösen magas azok aránya, akik mentesítést érnek el.

Forrás:The Guardian

Részvény: