Az EU végén kullog a magyar háztartások vagyoni helyzete egy friss felmérés szerint

Az egész EU-ra kiterjedő háztartási vagyonfelmérés friss adatai alapján a magyarok nettó átlagvagyona a sor végén kullog. A legfelső 10 százalékba tartozó magyarok átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot, míg a legszegényebbeké 2 millió forint alatt volt. Ha ingatlanról vagy kötvényről van viszont szó, ott vagyunk a top 5-ben.

Kijöttek az EU-s szintű háztartási vagyonfelmérések legfrissebb adatai. Az EU-ban háromévente elvégzik a háztartási vagyonfelmérést (Household Finance and Consumption Survey, HFCS). A Portfolio megnézte, hogy a korábbi évekhez képest hogyan alakult a magyarok vagyona EU-s összevetésben, és elég elszomorító lett a kép:

2021-ben a magyarok nettó átlagvagyona 105 ezer eurót tett ki, ezzel pedig a sor végén kullogunk, nálunk csak a lettek és a litvánok végeztek rosszabb helyen az uniós tagországok között.

Jó hír viszont, hogy 2017-hez képest javulást látni, de az összesített rangsor esetében ez nem sokat segített a pozíciójavításban.

Nem meglepő módon EU-szerte igaz, hogy a magasabb jövedelmi osztályban lévők átlagvagyona a legmagasabb.

Magyarországon a leggazdagabb 10 százalék nettó átlagvagyona közel 490 ezer eurót tett ki 2021-ben, ami mintegy 188 millió forintnak felel meg, mindeközben a legszegényebb 20 százalék esetében ez kevesebb, mint 2 millió forint.

Korcsoportok szerinti bontásban is érdekesek a vagyoni adatok, a legtöbb EU-s országban az 55-64 év közöttiek rendelkeznek a legmagasabb átlagvagyonnal. Magyarországon ez a 45-54 év közöttiekre igaz.

Érdekes azonban, hogy a lakóingatlanok tulajdonlása esetén Magyarország ott van a top 3-ban, a szlovákok és a litvánok után, de az autóval rendelkező háztartások listáján már a sor legvégén kullog 61 százalékkal, míg a legtöbben Cipruson, majd Máltán rendelkeznek gépjárművel.

A befektetési jegyek terén is jócskán lemaradnak a magyar háztartások: itthon csupán 3,5 százalékuk rendelkezik befektetési alappal, miközben nyugaton ez sok esetben 20 százalék felett van, és az átlag is 13 százalék.

Legalább a kötvények terén ott vagyunk a top 5-ben, a magyar háztartások 9 százaléka rendelkezik valamilyen kötvénybefektetéssel, ami ez esetben a lakossági állampapírokat jelenti java részben. Nálunk csak az ír, olasz és máltai háztartások rendelkeznek nagyobb arányban kötvénnyel. Tegyük hozzá, hogy ezen országok mindegyikében ugyancsak jelentős piaca van a lakossági állampapíroknak.

A tőzsdei részvények birtoklása terén viszont nem remekelünk, a magyar háztartások alig 2 százalékának van részvénye, holott az eurózóna átlag 11 százalék.

Nem olyan rossz azonban a helyzet a nyugdíjmegtakarítással és/vagy életbiztosítással rendelkező magyar háztartásokat tekintve, ezen a téren nagyjából a középmezőnyben vagyunk 17 százalékkal, igaz, az eurózóna átlagától így is jócskán lemaradva.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230916_vagyoni_helyzet_Magyarorszag_Europai_Unio_haztartasok_felmeres_HFCS_haz_gepjarmu_allampapir_befektetes

Részvény: