Az ENSZ azzal vádolja Oroszországot, hogy akadályozza az árvíz sújtotta területek megközelítését

A nyilatkozat azt követően született, hogy az ukrán és az orosz hatóságok közölték, hogy az árvíz halálos áldozatainak száma 52-re emelkedett.

Az ENSZ azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nem engedi a segélyszállítmányok eljuttatását a kahovkai gát megsemmisülését követő árvíz által sújtott, orosz ellenőrzés alatt álló területekre – írja a Guardian.

„Az Oroszországi Föderáció kormánya mindeddig elutasította az ideiglenes katonai ellenőrzése alatt álló területekhez való hozzáférésre vonatkozó kérésünket” – áll Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátorának közleményében.

„Sürgetjük az orosz hatóságokat, hogy a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiknek megfelelően járjanak el. Nem lehet megtagadni a segítséget azoktól az emberektől, akiknek szükségük van rá” – jelentette ki Brown.

A nyilatkozat azt követően született, hogy az ukrán és az orosz hatóságok közölték, hogy az árvíz halálos áldozatainak száma 52-re emelkedett. Orosz tisztviselők szerint 35 ember halt meg a Moszkva által ellenőrzött területeken, az ukrán belügyminisztérium szerint pedig 17-en haltak meg és 31-en eltűntek – jelentette a Reuters. Mindkét oldalon több mint 11 000 embert evakuáltak.

A Moszkva által ellenőrzött gát június 6-i összeomlása árvizeket szabadított el Dél-Ukrajnában és a Herszoni terület Oroszország által megszállt részein, elpusztítva házakat és mezőgazdasági területeket, és ellehetetlenítette az ott lakók ellátását is.

Az ukrán ügyészséget a nyomozásban segítő nemzetközi jogi szakértők csoportja szerint „nagy valószínűséggel” a gát összeomlását az oroszok által elhelyezett robbanószerek okozták. Korábban Moszkva felelősségét valószínűsítette a történtekben Rácz András Oroszország-szakértő is.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230619_ENSZ_haboru_Oroszorszag_Kahovka_segelyszallitmany_gatrobbanas

Részvény: