Az ellenzék reakciója az évértékelőre: Orbán a legfontosabb kérdésre nem adott választ

Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor felelőssége a kegyelmi botrányban megkerülhetetlen, de ő a távozó politikusnők mögé bújt, az áldozatoktól pedig nem kért bocsánatot.

Az ellenzéki pártok kiküldött közleményeikben gyorsan reagáltak Orbán Viktor évértékelő beszédére.

A DK azt írta, Orbán Viktor ma mindenről beszélt, csak a lényegről nem, vagyis arról, hogy miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző. „Hiába áll az egész ország értetlenül az Orbán-rendszer legalantasabb döntése előtt, a miniszterelnök továbbra sem ad választ, továbbra sem vállalja a felelősséget és az áldozatoktól sem kér bocsánatot. Ezzel a Fidesz morális válsága folytatódni fog, egy egészséges nemzet kidobja magából a pedofilsimogató politikusokat és pártokat” – írták.

A Momentum elnöke, Donáth Anna ugyancsak arról írt, hogy a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök. „2011-ben a hatóságok elszabotálták a bicskei gyermekotthonban történő bántalmazásokat. Indul-e vizsgálat, hogy kik és miért tették? 2016-ban a pedofil erőszaktevő mindössze 8 év börtönnel megúszta számtalan gyermek megrontását, egyiküknek az öngyilkosságba hajszolását. Egy másik pedofil nevelőtanárt pedig felfüggesztett börtönre ítéltek a rábízott gyerekek abuzálása után. Hogy fordulhatott ez elő? Mikor indul független vizsgálat ebben az ügyben? K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről? És végül: mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért?” – írta közleményében a Momentum-elnök.

Az LMP közleménye egyetlen megállapításra szorítkozott: „Még mindig nem tudjuk, miért kapott kegyelmet K. Endre.”

A Párbeszéd-Zöldek közleménye szerint „Orbán a Szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre”, azt írják, sajnálják, hogy elmaradt az őszinte szembenézés és a miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért, azaz a Fidesz politikusai által módszeresen támogatott, a gyermekeket védtelenné és kiszolgáltatottá tévő bűnökért, és el kellett volna mondania azt is: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban. „Az Orbán-rendszer politikailag, erkölcsileg, morálisan megbukott” – írják.

A Jobbik részéről Gyöngyösi Márton azt írta, Orbán Viktor ma emberként is megbukott. Orbán Viktor Rogán Antal boszorkánykonyhájából kilépve évet értékelt ahelyett, hogy a tisztességes utat választva lemondott volna. „Orbán gyáva, hatalommániás emberként elmenekült a felelősség elől, két asszony szoknyája mögé bújt, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a pedofil bűncselekményben részes K. Endre kegyelmi ügyében nem csupán Varga Judit, nemcsak Novák Katalin és nem is csak Balog Zoltán játszottak kulcsszerepet, hanem Orbán Viktor közvetlen környezete is.”

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László pedig azt rótta fel, hogy a miniszterelnök semmilyen személyes felelősséget nem vállalt az egész országot megrázó kegyelmi botrány miatt, amely során a pedofil igazgatót fedező igazgatóhelyettes kapott kegyelmet. „Orbán Viktor felelőssége azért megkerülhetetlen, mert ez nem egy elszigetelt, egyszeri hiba volt, ez a Fidesz esetében már a párt valódi arcát mutató rendszerhiba. A Fidesz teljesen hiteltelenné vált” – áll a körbeküldött közleményben.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240217_Ellenzeki_reakciok_Orban_evertekelojere

Részvény: