Az egyházi bíróságon is támadják a reformátusok Balog Zoltán pozícióját

A kezdeményezők elhúzódó eljárásra számítanak.

Tíz református egyháztag aláírásával nyújtottak be keresetet a zsinati bíróságnak a hívek azért, hogy Balog Zoltán elmozdítását követeljék püspöki pozíciójából – számolt be az RTL Híradó. A hívek arra hivatkoznak, hogy a püspök több ponton is megsértette az egyházi törvényt, magatartása ugyanis szerintük alkalmas az egyház hitéletének rombolására, és az egyház, valamint a társadalom megbotránkoztatására. 

“Az is lehet, hogy egyszerűen szőnyeg alá söprik a dolgot, lehet arról szó, hogy elhúzzák két évig, amíg lejár Balog Zoltán megbízatása” – nyilatkozta Kónya Levente presbiter, az egyik aláíró. Ő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a keresetet formai okok alapján visszadobják és jogi huzavona kezdődik majd. 

A zsinati bíróság a reformátusok legfelsőbb bíráskodó tanácsa, tíz egyházi és tíz világi bíróból áll, elnöke pedig a zsinati lelkészi és a presbiteri elnöke. Előbbi lemondásáig Balog Zoltán volt, jelenleg ideiglenesen az alelnök tölti be ezt a pozíciót. Az eljárás első körében az elnökök nyolc nap alatt bírálják el a keresetet, majd 60 napja van egy jogtanácsosnak, hogy kivizsgálja azt, ezután tűzhetik ki a tárgyalást, erre azonban már nincs megszabott határidő. 

Mint ismert, Balog Zoltán a kegyelembotrány következtében mondott le zsinati elnöki pozíciójáról miután kiderült, közreműködött abban, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. Bár az egyház vezetése február közepén még bizalmat szavazott neki, néhány nappal és egy sor távozását követelő felszólítással később a püspök maga jelentette be, hogy lemond a tisztségről, püspöki pozícióját azonban megtartja. Azóta egyre szélesebb körben követelik elmozdítását, az erről szóló, „Nem hallgathatunk!” című közös nyilatkozatot már száznál is többen aláírták. Úgy tűnik azonban, a püspök mindenáron kapaszkodik tisztségébe.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240420_az-egyhazi-birosagon-is-tamadjak-a-reformatusok-balog-zoltan-poziciojat

Részvény: