Az Egyesült Államok visszalép az UNESCO-ba

Hat évvel ezelőtt Donald Trump léptette ki az amerikaikat a szervezetből.

Az Egyesült Államok június elején értesítte az UNESCO-t, hogy közel hat évvel azután, hogy Donald Trump akkori elnök kiléptette az országot a szervezetből, úgy döntöttek, ismét csatlakoznának – írja az Axios.

Az UNESCO az az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, és főleg a világörökségi helyszínek nyilvántartásáról ismert.

Miután 2011-ben Palesztina teljes jogú tagja lett a szervezetnek, az Obama-kormányzat megvonta a támogatást az UNESCO-tól. Aztán 2017 októberében Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a szervezetből, annak Izrael-ellenessége miatt. Nem sokkal később kilépett Izrael is.

Az Egyesült Államok 500 millió dollárral tartozik a szervezetnek, ezt először ki kell fizetnie, ha ismét taggá szeretne válni. Ha minden igaz, a Kongresszus félretette az erre szükséges pénzt.

Az Axios azt írja, az UNESCO-ba való visszalépés a Biden-kormányzat hosszú távú külpolitikai céljai között szerepelt, elsősorban azért, hogy ellensúlyozza a kínai kormány növekvő befolyását az ENSZ-ügynökség napirendjére.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230612_Az_Egyesult_Allamok_visszalep_az_UNESCOba

Részvény: