Az Egyesült Államok 23 milliárd dollárért ad el F-16-osokat Törökországnak a svéd NATO-bőbvítés jóváhagyása után

A Biden-kormány azután hagyta jóvá az ügyletet, hogy Törökország rábólintott Svédország NATO-csatlakozására.

Az amerikai külügyminisztérium közölte: a döntésekről a közeljövőben tájékoztatják a Kongresszust, amelynek 15 napja van megvétózni a döntést. Azt is bejelentették, hogy 8,6 milliárd dollárért 40 darab F-35 vadászgépet adnak el ezzel párhuzamosan Görögországnak – írja a Guardian.

Törökország 40 új F-16-ost kap az USA-tól, 79 meglévő gépére pedig fejlesztéseket vásárolt. A tranzakciót a Biden-kormány egészen addig nem hagyta jóvá, amíg Ankara nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását – ez végül csütörtökön történt meg.

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke, a demokrata Ben Cardin elmondta: bár az eladás valóban a svéd tagsághoz volt kötve, a döntést nem hozták meg könnyű szívvel.

Azzal egyébként, hogy Törökország jóváhagyta a svéd csatlakozást, Magyarország az egyetlen NATO-tagállam, amely ezt még nem tette meg, sőt még csak nem is tárgyalta a kérdést a Parlamentben.

Az pedig, hogy a magyar halogatásnál mi motiválhatta a kormányt és a Fideszt, milyen érdeke fűződhetett ehhez Orbán Viktornak, továbbra sem egyértelmű. Az pedig főleg nem, hogy nyertek-e ezzel bármit. 

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240127_Az_Egyesult_Allamok_23_milliard_dollarert_ad_el_F16_vadaszgepeket_Torokorszagnak

Részvény: