Az autója forgalmiját kockáztatja, aki nem fizeti be a gyorshajtási bírságot

Az nem megoldás, hogy nem veszi át valaki a hivatalos küldeményeket.

Évente több százezer gyorshajtási bírságot postáznak és nem ritka, hogy egy ilyen értesítést nem vesznek át, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják és nem fizetik be. Mindkét esetnek lehet olyan következménye, hogy kivonják a kocsit a forgalomból.

Sokszor megesik, hogy valamilyen banális okból (pl.: költözés, külföldi munkavállalás, hozzátartozó által átvett és elfelejtett levél) a gyorshajtási csekk nem jut el egy autó üzembentartójához. A joggyakorlat számol ezzel, ha nem ér célba a gyorshajtási bírságot tartalmazó hivatalos levél, a második postai kézbesítési kísérletet követő 5. napon kézbesítettnek minősül. Ezt nevezik kézbesítési vélelemnek. Innentől pedig mindegy, hogy átvettük-e az értesítést vagy sem – írja a Totalcar. A kézbesítéstől számítva 53 nap van a csekk befizetésére (a határozat véglegessé válástól számított 30. nap). Ha addig nem érkezik meg a befizetés, a rendőrség automatikusan átadja a NAV részére a követelést és értesíti az illetékes okmányirodát is.

A NAV nem foglalkozik azzal, hogy mi a nemfizetés vagy a késedelem oka, adók módjára intézkedik a bírság összegének behajtására (inkasszó, letiltás stb.).

Ennek nyomán pedig már az is előfordulhat, hogy mivel nincs rendezve a bírságcsekk, a hatóság kivonja az autót a forgalomból és visszahelyezni is csak ott lehet majd, ahol a kivonás történt. Így könnyen megeshet, ha költözés miatt maradtunk le az értesítésről, lesz egy plusz körünk is a korábbi lakóhely illetékes okmányirodába. Persze csak azt követően, hogy a rendőrség megkapta a befizetést és le is könyvelte.

Érdemes tehát komolyan venni a felszólításokat, illetve az Ügyfélkapunkba érkező üzeneteket, amelyek ugyancsak hivatalos értesítésnek számítanak.

Forrás:https://hvg.hu/cegauto/20240206_Az_autoja_forgalmijat_kockaztatja_aki_nem_fizeti_be_a_gyorshajtasi_birsagot

Részvény: